Frans Bauer: "Wij gingen vroeger nooit naar het buitenland"

Na hun Hongaarse avontuur voor Bauers’ Zigeunernacht, trekken ­Frans Bauer en zijn broer Dorus in Vive la Frans in een vouwwagen door het Franse platteland. Laat de BN’ers maar komen!

Zaterdag start het programma Frans Bauers nieuwe programma Vive La Frans. Televizier vroeg hem de hemd van het lijf ovder deze TROS-show.

Wat kunnen we verwachten van Vive La Frans?

"Een programma met veel gezelligheid, verrassende ­gasten en een hoop integere en emotionele gesprekken. Je ziet mensen van een andere kant en leert ze kennen op een heel persoonlijke manier. Zoals Natasja Froger, die heel open vertelt over haar bijna-dood­ervaring. De artsen hadden haar al opgegeven toen ze in 1999 met een hersenvliesontsteking in het ziekenhuis lag.”

Natasja Froger heeft diepe indruk gemaakt?

"Ja, ik vond het heel bijzonder dat ze zomaar de echte Natasja op tv wilde laten zien. Je ziet haar voor het eerst zonder
dat je het gevoel hebt dat ze presentatrice is.”

Hoe kies je je gasten?

"Ik kies mensen die we allemaal kennen, maar eigenlijk ook weer niet. Zoals sprinter Churandy Martina, de man met de eeuwige glimlach. Achter die lach gaat veel schuil; hij heeft veel verdriet om zijn twee kinderen die hij bijna nooit ziet. Hetzelfde geldt voor Inge de Bruijn. Iedereen denkt dat zij een feestneus is, maar ze blijkt eigenlijk veel liever thuis te zitten.”

Wat voor een activiteiten heb je met je gasten ondernomen?

"Naast de bijzondere gesprekken doen we ook een hoop ­lollige dingen. Zo heb ik Jeroen van der Boom flink in de maling genomen tijdens een fietstocht door de bergen. Hij liep altijd te pochen dat hij een betere conditie heeft dan ik. Dus toen heb ik hem teruggepakt. Mijn fiets had stiekem een ingebouwde motor, waardoor de bergtocht voor mij niets voorstelde. Je ziet Jeroen keihard zijn best doen en rood aanlopen. Hij dacht écht dat hem iets mankeerde.

Verder ging ik met Churandy naar de atletiekbaan en heb ik met Inge gezwommen. Ze had het er moeilijk mee hoor, want in zwemmen ben ik keigoed!”

Waarom heb je eigenlijk voor Frankrijk gekozen?

"Op een gegeven moment zaten Dorus en ik bij elkaar en kwamen we tot de conclusie dat we nog nooit samen op vakantie zijn geweest of hebben gekampeerd. Toen besloten we precies dezelfde vouwwagen te kopen als onze Tante Geert, de zus van mijn vader, ooit had.

Zij ging als eerste van onze familie naar het buitenland. Op zondag kwam ze altijd bij ons langs en vertelde ze in geuren en kleuren waar ze was geweest. Ze liet dan dia’s zien van haar Franse avontuur en gaf me mijn eerste rode wijntje en stukje Franse kaas.”

We zien de familiegeschiedenis van de Bauers?

"Ja, vanuit dat oogpunt zijn we het programma begonnen. Dit herinnert ons aan een stukje uit onze jeugd. Als ik aan Frankrijk denk, denk ik niet aan de ­Eiffeltoren, maar aan onze Tante Geert.”

Hoe zagen jullie vakanties er vroeger dan uit?

"Omdat onze ouders niet konden lezen of schrijven lag het niet voor de hand dat we naar het buitenland gingen. Onze schoolvakanties bestonden eruit dat we niet naar school hoefden. Wel gingen we altijd dagjes weg, zoals naar De ­Efteling en het Dolfinarium. We hebben dus niets gemist, maar Frankrijk kenden we zelf niet.”

En, hoe beviel het kamperen?

"Het was heerlijk om even weg te zijn van alle dagelijkse beslommeringen. Je bent eindelijk even niet bezig met alle ellende uit de maatschappij. Ik werd echt even teruggeworpen op mezelf. Op een gegeven moment stond ik gewoon met een ezel te praten, geweldig!”

Hadden jullie nog aansluiting met de overige campinggasten?

"Ja, je hebt zo snel contact op een camping en iedereen wil je helpen. Op een gegeven moment wilden Dorus en ik niertjes klaarmaken. Daar ­hadden we niet zo’n verstand van, maar je gelooft het niet: er stond toevallig een slager naast ons.

Hij rook aan de niertjes en zei dat ze niet goed waren. ­Vervolgens sneed-ie er een stuk af en at het gewoon rauw op. Nou echt waar, ik ging bijna over mijn nek!”

Dus volgend jaar vieren jullie weer vakantie op een Franse camping?

"Ik moet eerlijk zeggen: voor­lopig even niet. Op zich is een vouwwagen hartstikke leuk, maar deze stonk naar muffigheid. Ook waren we de echt praktische dingen vergeten mee te nemen, zoals muggenspray. En dan dat Franse toilet, met zo’n gat in de grond, ­verschrikkelijk!”

Meer over:

Reageren