Freek op safari

Bioloog Freek Vonk ging op safari in Afrika en maakte daar een spannend kinderprogramma met gevaarlijke dieren. En dat is ook leuk voor volwassenen.

In de eerste aflevering ving je met je blote handen een varaan. Vang je elke week een ander dier?
„Min of meer. Het kan best zijn dat ik twee keer een slang vang. Je weet nooit wat er voorbijkomt. En dat is juist het mooie aan de natuur. Voor hetzelfde geld zie je maanden niets.”

Is het niet gevaarlijk om ‘zomaar te zien wat je tegenkomt’?
„Daarom is dit programma er ook. Je moet de dierenwereld kennen. Als je een wilde olifant of leeuw tegenkomt, moet je bepaalde dingen níet doen: rennen bijvoorbeeld. Elke vezel in je lichaam schreeuwt dat je moet weglopen, maar je moet juist stilstaan en de situatie overzien; anders komt-ie je zeker achterna. Uiteindelijk wil ik met dit programma kinderen nieuwsgierig maken naar de natuur. Ik wil ze laten zien hoe gaaf het is en dat we die natuur moeten beschermen. Misschien komt er wel een nieuwe generatie natuurbeschermers uit voort.”

Je werd lelijk gebeten door de varaan. Welke dieren kregen je allemaal nog meer te pakken? „Slangen, krokodillen, hagedissen, schorpioenen, maar het is altijd mijn eigen schuld; dan heb ik iets stoms gedaan.”

Welk dier wil je nog in het echt zien?
 „De zwarte neushoorn. Die leeft in de bosjes, is heel moeilijk te spotten en extreem agressief. De witte neushoorn, die trouwens grijs is, is een vriendelijk dier; daar kun je gewoon naartoe lopen.”

In de aflevering van deze week kom je een nijlpaard tegen.
„Nijlpaarden hebben altijd een lach op hun gezicht, maar ze zijn niet lief. Ik was op een avond het kampvuur aan het aansteken toen er een nijlpaard van 2000 kilo door ons kamp kwam denderen, op een halve meter van de cameraman vandaan. Vlak daarna kwam er een nog groter nijlpaard aan, dat ons wilde aanvallen. We zijn bij de tent gaan staan en toen trok-ie zich terug. De camera stond uit; dat is altijd zo als er iets spectaculairs gebeurt”

Je logeert op je safari in een tentje. Zou je niet liever in een 5-sterrenlodge logeren?
„Nee, het is zo mooi om de dieren te horen vanuit de tent. Ik hoor gazelles rennen, een hyena huilen en leeuwen brullen. Dat tentje is mijn 5-sterrenlodge.”

Reageren