Freek Vonk is verliefd op een olifant

De bioloog en snelsprekende dierenvriend Freek Vonk reist in zijn serie ‘Freek in het Wild’ de hele wereld af op zoek naar bijzondere schepsels. 

Beperkte hij zich in zijn vorige programma Freek op Safari nog tot Zambia, in zijn nieuwe serie Freek in het Wild reist de bioloog de hele wereld af op zoek naar bijzondere exemplaren uit het dierenrijk. „Ik ga bijvoorbeeld naar het Surinaamse regenwoud. Daar vang ik piranha’s en een vogelspin die ik op m’n gezicht zet. Waarom? Om te laten zien dat vogelspinnen helemaal niet gevaarlijk zijn. Mijn geluidsman is panisch voor spinnen en die heeft er ook eentje op z’n gezicht gehad. Nee, op dat moment was hij niet zo blij, maar achteraf wel.”

Witte haai

De vogelspin is niet het enige griezelige dier dat Freek graag een ander imago gunt: de witte haai is er ook een. Het laatste jaar beet de vissoort een recordaantal mensen, maar volgens Freek bedoelt hij het niet zo slecht. „Die mensen worden gebeten, omdat ze een surfplank bij zich hebben, die de haai voor een zeehond aanziet. Ze lusten helemaal geen mensen en willen ons alleen proeven. Maar wanneer een haai mensenvlees proeft, bijt hij je wel meteen doormidden.”

Zambezi

In Freek in het Wild maakt de bioloog zelf ook kennis met de vervaarlijke haaienkaak. „Ik ben in Zuid-Afrika gebeten door een zwartpunthaai. Maar ook die wilde alleen maar proeven. Niks aan de hand.” Freek ging voor deze serie terug naar Zambia, dit keer om te werken als verzorger in een babyolifantenweeshuis. En hij werd er op slag verliefd. „Er was een babyolifant die meteen naar me toe kwam en met zijn slurf een pufje lucht naar me blies, een typische olifantenbegroeting. Hij heet Zambezi en ik heb ’m geadopteerd. Olifanten kosten veel geld, dus als mensen een bijdrage willen leveren, kan dat op wijadopterenZambezi.nl.”

Salamanders

In Nederland lopen weliswaar geen olifanten rond, toch heeft ons land volgens Freek veel speciaals te bieden. „Wilde zwijnen bijvoorbeeld; die hebben een beschermlaag op hun borst in het geval ze moeten vechten. Geweldig toch? En denk aan ijsvogels, hagedissen, slangen. Ik ving vroeger salamanders. Voor mij is het dus in Nederland begonnen.” 

Reageren