Freek Vonk vindt Killer Karaoke dierenmishandeling

De nieuwe RTL 5-show Killer Karaoke is nog geen aflevering oud, maar is nu al het gesprek van de dag. De slangen in de show worden volgens Freek Vonk niet goed behandeld.

In een onderdeel van het programma moeten kandidaten blijven zingen terwijl ze in een ijsbad vol met slangen worden gehesen. En volgens de bekende bioloog zit daar het venijn, de slangen kunnen namelijk helemaal niet tegen koud wat en hij is bang dat de dieren in levensgevaar zijn. “Alle signalen laten dat zien. Ik ben serieus benieuwd hoeveel slangen dit daadwerkelijk hebben overleefd',

Freek Vonk via Facebook

“Slangen zijn buitengewoon gevoelig voor luchtweginfecties. Kou en stress vormen de voornaamste factoren die ten grondslag liggen aan deze infecties', legt Vonk uit. 'Deze twee minuten in ijswater geeft bacteriën een bijzonder grote kans zich te vestigen in de keelholte, de luchtpijp, of de longen. Niettemin onderdrukt (zowel acute als langdurige) stress het immuunsysteem, wat de kans op een infectie nog groter maakt”, schrijft de bioloog op zijn facebookpagina.

De programmamakers 'kiezen voor het geld'

De programmamakers verzekeren de bioloog ervan dat de dieren goed worden behandeld en dat ze niks zal overkomen. Toch is Freek hier niet helemaal zeker van. ”De vaste dierenbegeleiders en verzorgers van dit programma zijn ofwel blijkbaar niet capabel genoeg om deze beslissing te nemen, ofwel hebben gekozen voor de entertainment en het geld, en niet voor de gezondheid en het welzijn van de dieren", concludeert Vonk.

Reageren