Froukje de Both over De TV Makelaar

De TV Makelaar helpt bij het kopen of verkopen van je huis.

Je presenteert TV makelaar sinds 2007. Wat maakt het voor jou een leuk programma om te presenteren?
„De huizenmarkt ontwikkelt zich steeds, dus het is heel actueel. Het kopen en verkopen van je huis is heel spannend en persoonlijk. Ik vind het bijzonder om bij dat proces betrokken te zijn. TV makelaar is niet alleen zakelijk, maar ook heel menselijk. De persoonlijke verhalen vind ik zelf het leukst. Waarom verkopen mensen hun huis? Wat zoeken ze precies? Je verplaatst je helemaal in iemands zoek profiel. Daarnaast kom ik op plekken waar ik anders niet zo snel zou komen. Ik vind het heel bijzonder dat mensen me toe laten in hun leven.”

Waar verbaas je je over in de huizenmarkt?
„Ik blijf het raar vinden dat je in het puntje van Groningen een soort kasteeltje met een enorm landgoed kunt kopen voor 550.000 euro, terwijl je voor datzelfde geld in Amsterdam net een etage hebt. Locatie is zo bepalend voor de prijs.”

Je werkt sinds vorig jaar samen met Lieke van Lexmond. Hoe bevalt dat?
„Het is supergezellig. Lieke en ik kennen elkaar al sinds Goudkust en hebben altijd een klik gehad, dus het is voor ons een groot feest om samen te werken. We hebben dezelfde instelling: niet lullen maar aanpakken. Dat geldt zowel voor werk als voor privé.”

De huizenmarkt heeft betere tijden gekend. Merk je dat ook in het programma?
„Ik heb het idee dat we veel meer aanmeldingen krijgen van mensen die hun huis kwijt willen. Het is nu heftiger dan ooit om met dubbele lasten te zitten. Je merkt dat meer mensen de stap zetten om TV makelaar in te schakelen om hun kansen te vergroten. Ik merk het ook in mijn omgeving. Ik word bijna dagelijks op straat aangesproken door mensen die hun huis willen verkopen of nog iemand kennen die daarbij hulp nodig heeft. Het is nijpender geworden.”

Hoe speelt het programma in op de huizencrisis?
We voeren veel gesprekken met makelaars en besteden meer aandacht aan hoe je je huis aantrekkelijker kunt maken.”

Wat heb je zelf opgestoken van TV makelaar?
„Heel veel. Ik heb niet zo lang geleden met mijn vriend een huis gekocht, en je kijkt dan toch anders. Normaal gesproken ga je vooral op je gevoel af, maar door TV makelaar let ik meer op de details. Daar word je meer bedreven in. Ik weet nu wat ik moet vragen. Is het huis goed geïsoleerd? Hoe zit het met het dak? Wat zijn de bijkomende kosten? We hebben wel gewoon een makelaar ingeschakeld, hoor.”

Hoe woon je zelf?
„We wonen onder de rook van Amsterdam, aan de Ring A10 bijna. Als we één keer gas geven, zijn we in de stad. Daar hebben we bewust voor gekozen, want mijn vriend en ik zijn allebei Amsterdammers en kunnen de stad niet missen. Maar nu hebben we ook een tuin en zitten we vlak bij een weiland. Het is ons eerste ‘grotemensenhuis’. Een gezinshuis, helemaal fijn.”

Doe je tijdens de opnames veel inspiratie op voor je eigen inrichting?
„Ik denk dat je dat onbewust altijd wel doet, overal waar je komt. Dus ook bij de huizen die ik voor TV makelaar bezoek. Maar ik ben niet iemand die een-op-een iets overneemt. Ik hoef geen gelikt huis te hebben. Je inrichting moet bij je smaak passen. Voor mij is dat een combinatie van modern en dingen die met reizen te maken hebben. Onze inrichting is een mix van Arabische invloeden en brocante, romantisch ook wel, met pastelachtige, rustige kleuren.”

Je bent een van de langstzittende presentatoren van TV makelaar. Heb je er nog geen genoeg van?
„Zo lang ik het mag doen, vind ik het helemaal geweldig. Het is een bijzonder leuk programma om te maken. Ik ben elke keer weer blij als er een nieuw seizoen begint. Ik geniet er echt van. Je weet nooit waar je terecht komt. Dat vind ik nog steeds heel bijzonder.”

Reageren