Gaat Koningin Beatrix aftreden?

De verhalen dat Koningin Beatrix bekend gaat maken dat ze binnenkort aftreedt als Koningin gaan al een tijdje, maar het gerucht dat nu de ronde doet is wel erg hardnekkig. Daar komt bij dat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vanavond bij de publieke omroep extra zendtijd heeft gereserveerd.

De reden van deze ophef? De verjaardag van Willem-Alexander (hij wordt vandaag 42) en de aankomende Koninginnedag zou de perfecte aanleiding voor Koningin Beatrix zijn om haar aftreden aan te kondigen. Welnee, aldus de RVD. "Het is de derde keer in de laatste vier maanden dat een hype ontstaat", zegt Chris Breedveld in het AD. "Maar er is niets te melden."

WHATS'On
Misschien is het inderdaad een storm in een glas water, maar er lijkt deze keer toch meer aan de hand te zijn. WHATS'On, de centrale database van de publieke omroep waarin de aanvangstijden van alle programma's (inclusief de reclameblokken) tot op de seconde nauwkeurig vermeld staan, laat zien dat er vanavond op Nederland 1 tussen het einde van het acht uur-journaal en de start van Radar een gat zit van acht minuten.

Speech
Acht minuten is wat lang voor een reclameblok, dus dit zou wellicht betekenen dat de RVD deze zendtijd gebruikt voor een bijzondere speech van onze Koningin. Al moeten we er wel bij zeggen dat de laatste keer dat de RVD zendtijd reserveerde het helemaal niet om Beatrix' aftreden ging. Toen bleken de Zweedse Koning en Koningin een bezoekje aan ons land te brengen.

Zendtijd vorderen
De RVD hoeft overigens nooit extra zendtijd in te kopen, zoals andere partijen dat wel zouden moeten doen. Het is bij de wet bepaald dat de regering altijd zendtijd mag vorderen, maar een simpel verzoek zou in dit geval voldoende zijn, aldus de NOS en RVD.

Koningin Máxima
In Nederland gaat het om een (hardnekkig) gerucht, maar de buitenlandse media lijken het al zeker te weten. Het Belgische tijdschrift Humo kondigde al maanden geleden het aftreden van Beatrix aan en Argentijnse kranten berichten volop dat hun Máxima vandaag koningin wordt.

Ambtsjubileum
Nederlandse royaltykenners zijn iets voorzichtiger. Sommigen zijn ervan overtuigd dat Willem-Alexander nog dit jaar de troon zal bestijgen, terwijl anderen denken dat Beatrix met haar aftreden wacht tot haar ze haar dertigjarig ambtsjubileum viert in 2010.

Extra:
-->
Ook in de Italiaanse media staat het al vast: Koning Beatrix kondigt vandaag haar aftreden aan -> Artikel in La Stampa.
--> Meer nationaal en internationaal entertainmentnieuws vind je hier: Artikelen.

Nog geen lid?
Leden kunnen hier inloggen om te reageren. Nog geen lid van Televizier.nl? Het is gratis en je krijgt er veel voor terug. Hier kun je je snel aanmelden!

Reageer!
Gaat Beatrix vanavond bekendmaken dat ze gaat aftreden of niet? Wat denk jij?

Reageren