Geen advocaat voor Peter R. de Vries

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries maakt dinsdag geen gebruik van een advocaat, tijdens zijn rechtszaak in Australiƫ. Hij vindt dat hij zelf de journalistieke criteria zelf het beste kan uitleggen.

De Vries is ervan overtuigd dat hij correct handelde toen hij in contact probeerde te komen met de moordverdachte. "Wij hebben die man niet aangeraakt, we hebben hem niet beledigd, niet bedreigd. We wilden hem een brief overhandigen." De man wilde die brief echter niet accepteren en belde de politie.

De Vries en zijn collega moeten dinsdagochtend plaatselijke tijd voorkomen bij de Australische rechtbank. "Ik ga m'n eigen verdediging voeren. We zijn net de pleitnota aan het schrijven", vertelde hij maandagochtend op Radio 538.

De misdaadjournalist vindt een advocaat niet nodig. "Ik vind het een hele simpele zaak. Het gaat vooral om journalistieke criteria. Ik heb het gevoel dat ik die zelf beter kan uitleggen."

Huisvredebreuk
De Vries en een medewerker van zijn tv-programma werden opgepakt toen ze aanklopten bij een Australische man die wordt verdacht van de moord op de 23-jarige Mariska Mast uit Hoorn.

De journalist en zijn medewerker werden opgepakt, omdat ze het verzoek van de politie om te vertrekken bij de woning van de man negeerden. Ze werden daarop 24 uur gevangen genomen.

Peter R.: "We moesten ons helemaal uitkleden, spierbuigingen maken en hoesten om te kijken of we 'down under' niets verstopt hadden. Dat zijn natuurlijk vernederende praktijken."

"We moesten ook dna afstaan, vingerafdrukken afgeven en er werd een mugshot gemaakt."

Inmiddels is De Vries wel weer op vrije voeten.

Reageren