Geen emo-tv voor bejaarden

Veel oudere of bejaarde televisiekijkers houden niet van emo-tv. Sentimentele programma's worden door de oudere medemens spontaan gemeden. En: bejaarden kijken zeker niet alleen tv omdat ze zich vervelen.

Vooral programma's als Memories, Spoorloos of het Familiediner zijn niet populair, omdat die te dicht bij de eigen emoties van de bejaarden komen. En dat willen de oudjes zichzelf niet aandoen.

65+
Die conclusie trekt althans communicatiewetenschapper Margot van der Goot van de universiteit van Nijmegen. Ze promoveert over over een paar weken met haar onderzoek naar het kijkgedrag onder 65+ers.

Vervelen
Zo ontdekte ze ook dat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, bejaarden niet alleen tv kijken omdat ze verder niks meer te doen hebben met hun leven. De ouderen selecteren juist kritisch en gebruiken tv vaak als vervanging voor iets dat ze zelf niet meer kunnen (wandelen in de natuur). Weer anderen kijken het liefst naar programma's waar ze vrolijk van worden.

Van der Goot beschouwt het met haar onderzoek als bewezen: het is zéér zeker niet zo dat de Nederlandse bejaarden alleen maar tv kijken omdat ze niks te doen hebben.

Extra:
- Ga naar alle artikelen op Televizier.nl >>
- Nog geen lid van Televizier.nl? Registreer je hier gratis! >>


Reageer:
Bejaarden, tv en de geraniums... cliché of niet?

Reageren