Geen Mohammed in South Park

Comedy Central heeft de profeet Mohammed gecensureerd in een aflevering van de populaire animatie-serie South Park, die deze week in de Verenigde Staten is uitgezonden.

De gecensureerde aflevering was het vervolg op de 200ste aflevering van vorige week, die ook ging over de profeet. Die uitzending ontketende heftige reacties.

Waarschuwing
Na de vorige uitzending waarschuwde een radicale Islamitische website de makers van South Park dat hen waarschijnlijk hetzelfde lot als de Nederlandse filmmaker Theo van Gogh wachtte.

Deze waarschuwing heeft ertoe geleid dat de laatste aflevering door Comedy Central gecensureerd is uitgezonden. Elke keer als de profeet Mohammed in beeld verscheen, werd hij gecensureerd door een zwarte balk met daarop in het wit "Censored". De naam Mohammed werd gedurende de hele aflevering weggepiept.

Voorspellende aflevering?
Frappant is dat deze aflevering het laatste deel van een tweeluik was dat ging over de onaantastbaarheid van Mohammed, die in de vorige aflevering al onherkenbaar in berenpak was opgevoerd.

In de aflevering is het beroemdheden als Tom Cruise en Paris Hilton ook al opgevallen dat Mohammed onaantastbaar is. De celebrities werden echter zelf in het verleden regelmatig op de hak genomen in South Park, en ze besluiten samen te werken om dezelfde krachten als Mohammed te bemachtigen, zodat zij in de toekomst ook niet meer door de South Parkers kunnen worden beledigd.

Verboden
Makers Trey Stone en Matt Parker hebben de situatie blijkbaar goed aangevoeld, aangezien ze hun aflevering niet zoals gewenst hebben kunnen uitzenden en Mohammed voor hen verboden terrein is gebleken.

Censuur
Comedy Central staat het Stone en Parker zelfs niet toe om een ongecensureerde versie van de aflevering op internet aan te bieden.

De heren hadden zelf het volgende er over te melden: "In 14 jaar hebben we nooit een show gemaakt waar we niet achter stonden. Wij hebben onze versie afgeleverd, Comedy Central heeft besloten die te wijzigen. Comedy Central heeft de piepen toegevoegd. Sterker nog, de verplichte eindspeech van Kyle ging over intimidatie en angst. Mohammed werd niet eens genoemd, maar dat hebben ze ook gepiept."

Symfonie van piepen
De speech aan het einde is inderdaad opvallend. Als Kyle wil gaan vertellen wat hij deze week heeft geleerd (een vast onderdeel van bijna elke South Park-aflevering) wordt hij bijgestaan door Jezus en de kerstman. Op een paar woorden na is bijna alles wat ze zeggen gecensureerd, het gaat hier om bijna veertig seconden gesproken woord dat is vervangen door een pieptoon.

Trey Stone en Matt Parker hebben gemeld volgende week met een nieuwe aflevering over een totaal ander onderwerp te komen. Ze zijn benieuwd wat daar mee zal gebeuren.

In de clip hieronder een interview met de makers van South Park, over de 200ste aflevering. Vanaf 1.55 minuten gaat het (vooraf opgenomen) gesprek over Mohammed.

Reageren