GeenStijl en Llink halen ledengrens, TV Oranje geeft op

Na Wakker Nederland heeft ook Powned van GeenStijl 50.000 leden - die nodig zijn om serieus kans te maken op het oprichten van een nieuwe publieke omroep - weten te verzamelen. Llink maakte zondag bekend de 150.000 leden binnen te hebben (voor de B-status) en streeft naar 160.000, voor de zekerheid. TV Oranje geeft ondertussen op.

Zo'n 60.000 mensen hebben zich inmiddels ingeschreven bij Powned. Dat maakte GeenStijl-frontman Dominique Weesie vrijdagavond in De wereld draait door. Dat zijn er tienduizend meer dan nodig was. "We dachten dat het wel verstandig zou zijn om een kleine marge in te bouwen. Heel Hilversum let op ons", aldus Dominique.

Llink
Die strategie wordt nu ook ingezet door Llink. De groene omroep haalde zondag de grens van 150.000 leden, maar blijft doorwerven om 160.000 leden te halen zodat men ook met een eventuele vervuiling van het ledenbestand (dubbele of niet bestaande aanmeldingen) toch de verplichte grens zal halen.

TV Oranje
Levensliedzender TV Oranje maakte in het weekend juist bekend de handdoek in de ring te gooien. De aspirant-omroep heeft nu 35.000 aanmeldingen, 15.000 te weinig voor een start. De oprichter denkt dat hij te laat is begonnen met werven.

Minister Plasterk
Dit houdt in dat vooralsnog Wakker Nederland en Powned in september 2010 als nieuwe omroep zouden kunnen toetreden. Die beslissing ligt onder meer bij Minister Ronald Plasterk (Onderwijs Cultuur en Wetenschap).

Llink mag natuurlijk nu al uitzenden, maar heeft nog wat andere obstakels (waaronder flinke schulden en een lopende ruzie met het Commissariaat voor de Media) op te lossen. Want ook met 150.000 leden kan de omroep alsnog failliet gaan.

Welke van de 11 aspirant omroepen verdient volgens jou zeer zeker een plekje in het publieke bestel? Geef je stem op onze poll op de Forumpagina (rechts onderaan!).

Lees meer:
- Bij Televizier.nl Artikelen >>


Reageer
Wat vind jij ervan dat het Powned en Llink gelukt is en TV Oranje niet? Vertel het hier!

Reageren