Gemengde gevoelens over het nieuwe NOS Journaal

De verschillende tv-recensenten zijn niet onverdeeld enthousiast over de nieuwe vorm van het Journaal waarin de nieuwslezers heen en weer lopen met een enorm scherm achter zich.

volgens Jean-Pierre Geelen van de Volkkrant lijkt het Journaal nu meer op een actualiteitenrubriek dan op het Journaal. 'Een soort EenVandaag, dat al lang staande presenteert. Nieuwstheater ook, met satirische elementen. Dat bleek het sterkst maandagavond, toen Rob Trip stond te praten tegen een reusachtig geprojecteerde verslaggever Kees van Dam op Rotterdam Airport. De kleine Trip tegen die reus achter hem, het was een bekend beeld. Inderdaad: Keek op de week. Van Kooten en De Bie in gesprek met parlementair redacteur Bulle van Berkel of de alcoholische zwerver Dirk. Zie dat beeld de komende weken maar eens uit het geheugen te poetsen. 'Hé, Trip! Pilsie?'

Peereboom Voller
In de Telegraaf is recensent Marcel Peereboom Voller het grotendeels eens met zijn collega. „Het decor ziet er strak en firs en vooral groot uit. Alsof het Journaal in een keer volwassen is geworden. Maar het is ook pompeus. Al het nieuws, zelfs dat over Tofik Dibi, lijkt plotseling wereldnieuws. Zo kan vorm belangrijker worden dan de inhoud en daar moet het Journaal zich niet aan wagen.”

Tofik Dibi
Ook Peereboom Voller had moeite met oppervlakte van de tv-schermen: „Rob Trip liep van zijn desk naar een van de enorme schermen waarop Tofik Dibi was geprojecteerd. Dibi is niet de grootste, maar werd tot zulke immense proporties opgeblazen dat Rob snel weer terug trippelde.”

Heel gewoon
Jean-Pierre Geelen weet de commotie over het nieuwe nieuws op het eind wel fijn te relativeren. „Over een paar maanden weet niemand beter meer, en zou je schrikken bij het zien van wat tot vorige week nog heel gewoon was.”

 

Reageren