Genoeg om over te praten met Jesse Jackson

Barack Obama werd vorig jaar gekozen tot de eerste zwarte president van de Verenigde Staten. Hij is niet de eerste zwarte man die een poging doet het aldaar tot het hoogste ambt te schoppen. Die eer komt toe aan dominee Jesse Jackson (67), de man die zich in 1984 en 1988 kandidaat stelt voor de democratische partij.

Maar Amerika is nog niet klaar voor een gekleurde man aan het roer. Bovendien ontbreekt het Jackson aan het onontbeerlijke charisma waar Obama wel over beschikt. Maar de man die zijn loopbaan ooit begon als medewerker van dr. Martin Luther King jr. heeft toch heel veel bereikt.

Blazoen
Hij wijdt zijn leven grotendeels aan de burgerrechtenbeweging en krijgt daarvoor een hoge onderscheiding van Bill Clinton. Toch is het blazoen van Jackson lang niet onbevlekt. In de loop der jaren zegt hij verschillende malen hele nare dingen over Joden, in 2001 trekt hij zich tijdelijk terug uit het openbare leven omdat hij een dochter uit een buitenechtelijke relatie blijkt te hebben.

Obama
Vorig jaar zegt Jackson, terwijl hij niet in de gaten heeft dat zijn microfoon aanstaat, dat hij Obama's ballen er wel af zou willen hakken. Obama was volgens Jackson te negatief over zwarte mannen. Ondanks die kritiek huilt hij op 4 november 2008 wel tranen met tuiten wanneer duidelijk is dat Obama de volgende president van Amerika wordt.

Gespreksstof
Zijn grote ambitie is toch nog vervuld, al is het niet door hemzelf. Genoeg gespreksstof voor Twan Huys en de studenten van de Erasmus Universiteit in Nova College Tour.

Extra
- Terug naar alle Kijktips >>
- Meer tv-nieuws op de Artikelenpagina >>

Reageren