Geweigerde omroepen protesteren

Waar de focus de laatste tijd op de nieuwkomers in het publieke bestel ligt, wordt vergeten dat de Publieke Omroep in 2010 in theorie ook een aantal zendgemachtigden ziet verdwijnen: Llink en de Stichting Moslimomroep (SMO). Beide omroepen zijn echter niet van plan zich zomaar aan de kant te laten schuiven.

De SMO en Llink gaan bezwaar aantekenen tegen het besluit van minister Plasterk om hen geen zendmachtiging te verlenen.

Moslims
De SMO krijgt geen zendmachtiging ten gunste van concurrent Stichting Moslim Omroep Nederland (SMON). Maar dat vindt de omroep niet terecht.

Het argument voor het Commissariaat voor de Media, om een moslimoproep te kiezen, betrof voornamelijk hoeveel moslims namens de te kiezen omroep gerepresenteerd werden.

De SMO was in die zin de grootst omroep, met 18 verschillende organisaties die samen de vier stromingen binnen het moslimgeloof vertegenwoordigen. Toch kreeg de stichting de vergunning niet.

Ledental
Bij groene omroep Llink is de onvrede ook groot. De omroep kreeg vanwege financiƫle misstanden in het verleden geen nieuwe vergunning, maar is verongelijkt over het feit dat de minister bij het nemen van het besluit voorbij gaat aan de 153.000 leden die de omroep heeft.

Door het besluit van de minister aan te vechten, hoopt Llink in september 2010 alsnog door te kunnen blijven gaan met uitzenden.

Wanneer beide omroepen meer duidelijkheid krijgen is nog niet bekend.

Reageren