Gijs Naber: "Ik zat ineens midden in Penoza-land!"

In Penoza wil er nog weleens iemand sneuvelen. Dat maakt de weg vrij voor nieuwe personages. Voor Storm bijvoorbeeld, gespeeld door Gijs Naber. 

Wie is Storm in Penoza?

"Storm is een ambitieuze jongen die begint als het helpertje van Berry, maar langzaam sterker wordt. Hij wil overal bij zijn en dat lukt aardig. Ik hoopte zo dat Storm niet halverwege zou wor­den neergeknald, maar voor­lopig heb ik het einde gehaald.”

Komt Storm ook uit het Amsterdamse criminele milieu?

"Ja, al wordt daar niet erg de nadruk op gelegd. Ik kom zelf uit Vinkeveen, dat ligt vlak bij Amsterdam, dus ik hoef niet erg veel moeite te doen om een Amsterdamse tongval op te roepen.”

André Hazes woonde toch ook in Vinkeveen?

"Zeker. Daar ben ik nog steeds trots op. Ik woon nu weer in Amsterdam, vlak bij zijn ouderlijk huis in de Pijp, dus André en ik hebben een band. En ik ben twee keer naar zijn concerten geweest.

We hebben ook in ­Vinkeveen gedraaid voor Penoza. Iedereen denkt dat het daar heel netjes is vanwege al die grote huizen, maar dat is allemaal nieuw geld, en er zit best wat onderwereld tussen. ­Penoza zou je zo in Vinkeveen kunnen laten afspelen.”

Mocht je spannende criminele dingen doen in Penoza?

"Ja, het is wel een beetje stoerig met pistolen en zo, maar gelukkig is het niet alleen maar platte actie. Ik heb een personage dat een beetje de diepte in gaat. Dat is ook precies wat ik zo goed vind aan de serie. De ­criminele wereld is de arena, maar de hele familie van ­Carmen zit erin verweven en daardoor ontstaat een veel ­rijkere serie.

Zomaar plat een actie­serie maken vind ik minder interessant. De beslissingen die Carmen neemt, neemt ze vanuit haar gezinssituatie, dat maakt de serie heel persoonlijk. Daardoor snapt de kijker haar en leeft met haar mee. Het moet geen ver-van-mijn-bedshow zijn.”

Keek je al naar Penoza voordat je werd gevraagd?

"Ik ben niet zo’n tv-kijker wat betreft drama, simpelweg omdat ik heel weinig thuis ben. Maar toen ik de rol kreeg, heb ik alle afleveringen achter elkaar teruggekeken op ­Uitzending Gemist. Een heel erg goede serie. Vlak daarna hadden we de eerste lezing van het script en zag ik ineens Berry, Carmen en Luther binnen komen. Ik zat ineens midden in Penoza-land! Heel grappig.” 

Meer over:

Reageren