Goed geld bij de publieke omroep (update)

De salarissen bij de Publieke Omroep blijven de gemoederen bezighouden. Een tijd terug werd bekend dat ook de Tros in 2008 vier medewerkers in dienst had die meer verdienden dan de 'Balkenendenorm' toestaat. Twee van de vier namen zijn nu bekend.

Eén ervan, de meest verdienende, was Antoinette Hertsenberg. De Radar-presentatrice krijgt bijna 285.000 euro per jaar. Inmiddels is ook bekend dat Lingo-presentatrice Lucille Werner vorig jaar ruim 185.000 euro ontving voor het presenteren van het woordraadspelletje.

Zie ook het eerdere bericht hieronder.

---

Eerder bericht:

Goed geld bij de publieke omroep

Het verdient niet bepaald slecht bij de jongste omroep van Nederland. Waar de gemiddelde kijker van BNN een zomerbaantje heeft voor drie euro per uur, verdient BNN-voorzitter en -presentator Patrick Lodiers maar liefst 323.000 euro per jaar. En hij is niet de enige die goed boert...


Patrick Lodiers kreeg 260.000 euro als presentator van verschillende programma's en 63.000 voor zijn voorzitterschap van de omroepvereniging van BNN. Dat staat allemaal netjes opgeschreven in het jaarverslag van de omroep.

Driekwart miljoen
Het BNN-gezicht is overigens bepaald niet de enige omroepmedewerker die in dienst van de overheid meer krijgt dan de zogenaamde Balkenendenorm, die stelt dat niemand meer zou mogen verdienen dan minister-president Balkenende zelf.

Zo heeft BNN nog twee presentatoren in dienst die meer dan die norm verdienen. De ene is goed voor 205.000 euro en de andere voor 201.000 euro. Wie dat dan zijn maakt de omroep niet bekend. De twee zijn hoe dan ook wel, samen met hun voorzitter Patrick, goed voor driekwart miljoen euro.

Andere omroepen
Bij de EO is het onder meer Andries Knevel himself die flink over de Balkenendenorm heen dendert. Andries krijgt 187.000 euro loon per jaar overgemaakt voor zijn werk. En bij de VARA zijn er vijf presentatoren die allemaal tussen de 195.024 en 417.796 euro per jaar verdienen.

Inkomsten presentatoren
Het zakenblad Quote schatte eerder al eens de inkomsten van andere omroeppresentatoren. Over 2008 acht schatte het blad toen onder meer dat Paul de Leeuw rond de 6,5 ton moest zitten. Matthijs van Nieuwkerk zou 334.000 euro krijgen. Jack van Gelder 370.000 euro, Paul Witteman 295.000 euro, Jaap Jongbloed 286.000. Jeroen Pauw zou op ‘ongeveer 220.000 euro’ zitten. En opvallend: Floortje Dessing zou destijds ook rond de 200.000 euro verdiend hebben. Later werd ze bij die omroep ontslagen toen de omroep in financiële nood kwam.

Praktisch iedere omroep in Hilversum heeft medewerkers die meer verdienen dan de Balkenendenorm. Daarop is kritiek omdat omroepmedewerkers betaald worden van publiek geld. Presentatoren voeren zelf vaak aan dat wat zij op tv doen een talent is dat niet iedereen zomaar kan.

Reageren