Golden Girl Dorothy (86) overleden

Beatrice Arthur is zaterdag op 86-jarige leeftijd overleden aan kanker. De actrice stierf thuis in Los Angeles in het bijzijn van haar familie. Ze was bij het grote publieke vooral bekend als Dorothy in Golden Girls, de serie die in Nederland jarenlang te zien was bij RTL.

Minder mensen weten dat de actrice een roemruchte carrière nalaat. Beatrice was voor het eerst op tv te zien in de jaren '70. Toen speelde ze Maude Finely in de comedyserie All in the family. Deze rol leidde uiteindelijk tot een spin-off, wat echt baanbrekend was in die tijd.

Maude
De serie Maude ging gevoelige onderwerpen niet uit de weg. Zo ging het in een aflevering over een abortus en dat leidde in het Amerika van de jaren '70 natuurlijk tot een golf van kritiek. Toch bleef Maude erg populair bij de kijkers en won Beatrice uiteindelijk zelfs een Emmy voor haar rol.

Dorothy
In 1978 stopte de actrice met Maude. Bijna een decennium later dook ze weer op; deze keer speelde ze in The golden girls, een comedyserie die van 1985 tot en met 1992 liep. Beatrice was te zien als 'golden girl' Dorothy Zbornak.

Pensioen
De serie draaide om drie gepensioneerde vrouwen: Beatrice Arthur, Betty White en Rue McClanahan, en de moeder van het karakter van Arthur, gespeeld door Estelle Getty. De vier vrouwen deelden samen een huis en maakten veel avonturen mee.

Emmy's
De show sleepte tien Emmy's binnen, waaronder twee voor beste comedyserie en individuele awards voor alle sterren van de show.

Thank you for being a friend
Beatrice kondigde in 1992 aan dat het genoeg was geweest: ze ging de serie verlaten. De andere drie sterren keerden terug in The golden palace, maar deze spin-off flopte gigantisch. Daarna raakten de vrouwen in de vergetelheid, al zullen de dames bij velen altijd worden herinnerd als The golden girls.


Extra:
- Al het tv-nieuws op Televizier.nl >>


Nog geen lid?
Leden kunnen hier inloggen om te reageren. Nog geen lid van Televizier.nl? Het is gratis en je krijgt er veel voor terug. Hier kun je je snel aanmelden!

Praat mee!
Wat vond jij van Dorothy, de harde tante van de Golden Girls?

Reageren