GoldenEye

"Mr..." "Bond. James Bond". Bijna iedereen kent dit zinnetje uit het hoofd. Net als "shaken, not stirred" is het een van de fijne 'running gags' uit de verfilmingen van de boeken van Ian Fleming.

GoldenEye is de eerste Bond-film met Pierce Brosnan in de hoofdrol. De twee voorgaande films, met Timothy Dalton in de rol van de vrouwenmagneet annex geheim agent, waren niet zo'n groot succes.

Nederlands bloed
Dat veranderde toen Pierce Bond ging spelen. Het budget werd verdubbeld en James Bond was weer een karakter waar velen zich mee wilden identificeren.

Maar niet alleen Amerikaanse sterren schitteren in deze heerlijke actiefilm, er stroomt ook wat Nederlands bloed door de opnames heen. Onze eigen Famke Janssen speelt Xenia Onatopp, de vijand van Bond.

Satelliet
In GoldenEye is de Koude Oorlog eindelijk voorbij. Toch gaat het heel goed met de Russische maffia, die heel de wereld weer in handen wil krijgen. Natuurlijk mag geheim agent 007 daar een stokje voor steken.

Samen met de mooie Natalya dient hij het gevaarlijke wapen GoldenEye uit te schakelen. Met dat wapen kan een satelliet in werking gesteld worden die binnen een straal van honderd kilometer alle elektronische apparatuur kan ontregelen.

Aan Bond, en dus Brosnan, de taak dit te voorkomen. Een lekkere klassieke Bondfilm, zoals het hoort!

Reageren