Gordon gekko: 'greed is good'

'Hebzucht is goed. Hebzucht is prima. Hebzucht is effectief. Hebzucht dringt door tot de essentie van de evolutie. Hebzucht in alle uitingsvormen: naar het leven, geld, liefde en kennis. Hebzucht stuwt de mensheid omhoog.'

Was getekend, Gordon Gekko, de ultragladde slechterik uit de film
Wall Street (1987) en het idool van Jort Kelder. Dankzij de kredietcrisis en de daaropvolgende recessie weet de hele wereld nu dat de film Wall Street van Oliver Stone heel dicht tegen de waarheid aanschurkt.

Macht en geld
Er liepen tot voor kort honderden Gekko-wannabees rond op de beurs van New York. En die droomden allemaal van de macht en het geld van Gekko. Dat geldt in de film ook voor Bud Fox (Charlie Sheen), die in de leer gaat bij Gekko (Michael Douglas).

Ogen sluiten of in opstand komen?
Bud komt (en dat is vrij onrealistisch) in gewetensnood wanneer hij ontdekt dat Gekko met zijn speculaties bedrijven kapotmaakt en mensen de WW in helpt, terwijl hij zelf miljoenen dollars opstrijkt. De grote vraag is nu of Bud zijn ogen sluit of dat hij in opstand komt tegen Gekko.

Geruchten
Geïnspireerd door de crisis en de mythe die in twintig jaar is ontstaan rond Gordon Gekko, zou Oliver Stone nu werken aan een vervolg op Wall Steet. De geruchten gaan dat Michael Douglas zich weer in zijn Gekko-bretels zal hijsen voor Money never sleeps.

Reageren