Gordon hekelt homofoob Rusland

Het houdt Nederland nu al bijna een dag in de ban: de mededeling van Topper Gordon, afgelopen weekend, dat hij het Songfestival zal boycotten als een homodemonstratie in de Russische hoofdstad Moskou niet door mag gaan van de plaatselijke overheid.

Gordon pakt dan de eerste de beste vlucht terug naar Nederland, om zo een statement te maken dat hij niet op wil treden in een homofoob land.

Optocht
De situatie voor homo's is in Rusland niet al te best. In het conservatieve land hebben ze weinig rechten. Het Songfestival is juist een homofeestje bij uitstek. Dus wilden de homo-organisaties op de dag van de finale van het Songfestival een optocht door Moskou organiseren.

Met de optocht wilden ze de aandacht van de wereld vestigen op het feit dat ze geen rechten hebben. Maar het stadsbestuur van Moskou verbood de optocht. En dat is niet de eerste keer: al meerdere jaren op rij zagen de Russische homo's de vergunningaanvraag verscheurd worden.

Nu deelde de politie zelfs mee dat men met harde hand in zou grijpen als er toch een demonstratie plaats zal vinden, en dat schoot Gordon in het verkeerde keelgat.

Duivels
Heel erg verwonderlijk is dat helaas niet. Joeri Loezjko, de burgemeester van Moskou, is fel tegen homoseksuelen. "Er zijn nooit homoparades in Moskou geweest en die zullen er ook nooit komen", zo zei een woordvoerder van de gemeente al. En Joeri zelf noemde homoseksualiteit eerder al eens 'duivels'.

Ondertussen houden de andere Toppers, Jeroen van den Boom en René Froger, een slag om de arm. Ze willen eerst afwachten of ze de finale halen en dan pas beslissen wat er zal gaan gebeuren als de politie inderdaad hardhandig ingrijpt bij een eventuele homodemonstratie.

Reageren