Gouden medaille voor Joop van den Ende

Joop van den Ende, groot geworden met tv-producties en musicals, heeft een Gouden Medaille van de stad Amsterdam gekregen.

Burgemeester Eberhard van der Laan reikte de medaille uit. In de medaille zijn de woorden "Joop van den Ende, Mecenas van Mokum" gegraveerd.

Joop ontving de bekroning voor zijn betrokkenheid bij de hoofdstad en dan in het bijzonder bij de kunst en cultuur. Dat heeft de gemeente Amsterdam maandag bekendgemaakt.

Joop en Nelson
Dat Joop de prijs kreeg, is extra bijzonder omdat de medaille normaal gesproken alleen wordt toegekend aan vertrekkende burgemeesters of aan personen met "een grote nationale dan wel internationale uitstraling" die een uitzonderlijk belangrijke prestatie voor hun stad hebben geleverd.

Joop behoort dus tot die laatste categorie, en wordt daarin vergezeld door Nelson Mandela.

Delamar
Joop van den Ende heeft de afgelopen jaren met zijn VandenEnde Foundation miljoenen euro's gestoken in een herbouw van het roemruchte Nieuwe Delamar theater, in de buurt van het Amsterdamse Leidseplein.

Daardoor is een nieuw theatercomplex met twee zalen met 601 en 939 stoelen ontstaan, dat zondag 28 oktober door koningin Beatrix geopend zal worden. Vervolgens wordt door de VandenEnde Foundation tien jaar lang geld beschikbaar gesteld voor de programmering.

Reageren