Grace Park uit Hawaii Five-0 houdt Kono vrouwelijk

Grace Park (wordt vandaag 37) speelt sinds eind vorig jaar rechercheur Kona 'Kono' Kalakaua in de remake van Hawaii Five-0. Ze blijkt bijzonder pienter: zo mag ze zich naast actrice en fotomodel ook gediplomeerd psycholoog noemen. Televizier sprak op locatie met Grace op het zonovergoten Hawaii.

Je komt uit Canada. Was het wennen om voor de serie naar Hawaii te verhuizen?

"Ik had de meeste moeite mijn tempo aan te passen. Mensen leven hier trager; dat geldt ook als je in de auto zit. De eerste weken fokte ik me enorm op over al die treuzelende automobilisten en was ik steeds bezig al zigzaggend andere auto's in te halen. Tot ik besefte wat voor waanzin dat wel niet was. Sindsdien laat ik het rusten. Mensen op Hawaii zijn niet lui, maar ontspannen."

Hoe heb je jezelf voorbereid? Kende je de oorspronkelijke serie?

"De originele serie stopte in 1980, ik ben net iets te jong om dat bewust meegemaakt te hebben. Maar ik heb wat fragmenten gezien op YouTube. In het origineel had Kono niet zo'n grote rol, dus ik ben vrij m'n eigen draai aan haar te geven. Maar ik heb wel een paar dagen meegedraaid met de politie in Honolulu om hun werkwijze te observeren. Je wilt toch zo authentiek mogelijk overkomen in wat je zegt en doet."

Lijk je op Kono?

"Iedere acteur lijkt op zijn personage. Je vindt altijd karaktertrekken die je zelf ook hebt. Die zijn dan eenvoudig te spelen; eigenschappen die je totaal niet gemeen hebt, neem je voor lief. Zo ben ik net als Kono volledig op mijn gemak in een mannenwereld. Als tiener waren mijn beste vrienden allemaal jongens. Maar ik ben niet zo agressief en strijdvaardig als Kono."

Bestaat de kans dat Kono zich zó aanpast dat ze haar vrouwelijkheid verliest in die mannenwereld?

"Dat lijkt me sterk. Het is voor haar vanzelfsprekend om zich aan te passen. Iedereen in het Hawaii Five-0-team is nieuw en zoekt nog naar zijn of haar rol. Maar Kono is wel degelijk een vrouw. Ze moet alleen vanwege haar baan vaker haar mannelijke kanten tonen en daar heeft ze vrede mee. Het doet geen afbreuk aan de vrouw die ze is."

Wat staat haar dit seizoen nog te wachten?

"Het blijkt dat Kono de nodige duistere geheimen uit haar verleden met zich meedraagt. Die komen langzaam naar buiten..."

Reageren