Grease 1 en Grease 2

Buiten Amerika bestaat de 'high school movie' bijna niet. Maar in de VS is het genre al decennia een begrip. Een betere locatie voor drama en comedy dan de middelbare school is bijna ook niet te vinden. Onzekerheden, angsten, onafscheidelijke vriendschappen, eerste sekservaringen. En dat alles op de rand van volwassenheid. Het heeft een aantal juweeltjes opgeleverd.

1. Ferris Bueller’s Day Off (1986)
De meest coole tiener ooit is Ferris Bueller (Matthew Broderick). Ferris durfde alles en kwam overal mee weg. Hij spijbelde voortdurend, reed rond in een ‘geleende’ rode Ferrari, wist zich uit elke penibele situatie te praten en maakte het hoofd van de school bijkans gek. Iedere tiener wilde Ferris Bueller zijn.

2. Grease (1978)
Briljante liedjes, alleen maar innemende bijrollen en de leukste hoofdrolspelers ooit. John Travolta en Olivia Newton-John leggen zichtbaar hun hart en ziel in deze onweerstaanbare musical die zoet en ondeugend tegelijk is.

3. The Breakfast Club (1985)
Het tienerleven is vreselijk. Dat werd in geen enkele andere film duidelijker dan deze. Vijf tieners moeten nablijven en kampen met allerhande problemen. Gelukkig komt het aan het eind een beetje goed. En dan moet het nummer ‘Don’t you forget about me’ van Simple Minds nog komen.

4. American Pie (1999)
Een groepje vrienden doet er alles aan hun maagdelijkheid te verliezen voor het eindexamen. Platte ongein die stiekem heel erg grappig is. De film die de term MILF gemeengoed maakte.

5. High School Musical (2006)
De Grease van de jaren nul met een positieve instelling die ook wel eens lekker is. Leverde een nieuw sekssymbool op in de persoon van Zac Efron.

Reageren