Grenzeloos grappig

18 mei 2009 15:38 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Is cabaret iets typisch Nederlands? Erik van Muiswinkel dacht van wel, maar tijdens paar dagen Rome werd hij uit die droom geholpen. Eén van de dingen die hem opvielen, was dat Italianen zich eindeloos kunnen verkneukelen over woordgrappen.

Bijzonder is het verhaal van 'commediante' Sabina Guzzanti. Op televisie maakte zij furore met rake persiflages op premier Silvio Berlusconi en andere politici. Resultaat: een briesende Berlusconi.
De gevolgen voor Sabina waren groot. Haar programma verdween bij staatsomroep Rai van de buis, vertelt ze Erik.

Zijspoor
Er wordt altijd wel een manier gevonden om zo iemand van het
scherm te laten verdwijnen. Berlusconi heeft overal mannetjes in
besturen van belangrijke instellingen. Deze mensen zijn zeer invloedrijk en zetten de ene na de andere kritische komiek of voorzitter op een zijspoor. Het theater is een plek waar komieken nog wél alles mogen roepen.

Taboe
Het programma gaat voor een deel ook over taboes: wat kan wel, wat niet. Een grens werd bereikt tijdens een ontmoeting met Marco Marzocca. Deze katholieke komiek kreeg een scène te zien van onze eigen Theo Maassen, die Jezus aan het kruis zoent en over Hem spreekt als het 'profeetje met het strakke reetje'.

Drie keer uitgekeken
Een tolk vertaalde de tekst. Erik: "Je zag Marzocca schrikken. Hij kon er de lol niet van inzien en zei dat zoiets in Italië ondenkbaar is. In ons land voelen cabaretiers zich eerder geremd door de islamdiscussie. Schelden op het christendom gebeurt moeiteloos, maar er wordt drie keer uitgekeken voordat ze over Allah beginnen."

Kopspijkers
Erik, die als cabaretier zelf menig politicus persifleerde, beseft dat hij in Italië niet ongestoord zijn gang zou kunnen gaan. "Ik vermoed dat het daar raar voor mij zou uitpakken. Bij Kopspijkers konden we als cabaretteam zonder gevolgen iedere minister of premier op de hak nemen."

Lastig
"Ik ben natuurlijk gewend om gezagdragers en religieuze affaires aan te grijpen; daar móet je het als komiek over hebben. Maar in Italië is dat lastig."

Satire
"Niets staat vast, maar we hebben interesse om naar Turkije en Polen te gaan. Zelf wil ik graag de humor van Denemarken induiken, waar een grote satirische traditie is die veel op de Engelse lijkt. Satire interesseert mij in het bijzonder, omdat het raakt aan wat mensen echt bezighoudt."

Minder toerist
Italië is hij een stuk leuker gaan vinden. "De komieken in een land hebben veel met het dagelijks leven te maken. Nu ik meer weet, voel ik me minder toerist."