Grote schoonmaak onder soaps

30 mei 2011 11:01 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Afgelopen zomer ging er een schok door de Amerikaanse televisiewereld toen As The World Turns na 54 jaar stopte. Zender CBS zag geen brood meer in de dramatische belevenissen van de bewoners van Oakdale. ATWT was niet de eerste soap die sneuvelde. Televizier vraagt de acteurs of er nog hoop is voor dit ooit zo populaire genre.

 

Jef Alberts en consorten kunnen in café De Koning rustig achteroverleunen. Met Goede Tijden, Slechte Tijden gaat het opvallend goed. Andere Nederlandse soaps ONM en Goudkust sneuvelden, maar naar GTST kijken elke dag rond de 1,3 miljoen mensen. In de VS vallen de soaps, die traditioneel overdag worden uitgezonden, bij bosjes. Op dit moment zijn er nog zes over van de negentien uit 1970. Ook aan As The World Turns kwam in september vorig jaar een einde. Nederlandse fans kunnen nog tot volgend voorjaar meeleven met de inwoners van Oakdale.

Geld
Voor Elizabeth Hubbard (Lucinda Walsh in As The World Turns) kwam het einde van 'haar' serie niet als een verrassing. "Ik zag het al een tijdje aankomen. Ik hoor dat er nu een talkshow op ons tijdstip zit. Daarin praten vrouwen over baby’s en het wordt gepresenteerd door de echtgenote van de directeur van de zender. Tja, het zal wel een stuk goedkoper zijn." Ook Martha Byrne (41), die twintig jaar lang publiekslieveling Lily Snyder speelde, is ervan overtuigd dat het cancelen van ATWT een geldkwestie is. "Toen ik begon, kregen we zes of zeven takes voor een scène. Op het eind nog maar eentje. Dat zijn bezuinigingen die ten koste gaan van het product. Als ik soaps kijk, zie ik meteen of er veel of weinig takes zijn gebruikt. Bij As the world turns was heel duidelijk dat de acteurs op het einde alleen nog maar bezig waren zich door de scènes te worstelen. Ze zaten niet lekker in hun personages, ze waren niet ontspannen. En dat ziet het publiek ook. Daarom gaat het slecht met de soaps."

5 tot 5
Geen van de acteurs die op uitnodiging van RTL 4 een paar dagen in Nederland doorbrachten, is verbitterd. Van Hansis (29), beter bekend als goedzak Luke Snyder, vindt het vooral erg voor de crew. "Honderden mensen die ineens werkloos zijn: dat is treurig hoor."Over zichzelf maakt hij zich geen zorgen. "Ik heb veel geleerd bij ATWT en ben klaar voor het grotere werk." Marnie Schulenburg (26), alias Alison Stewart, is de soap ook dankbaar. "Het was een fantastische 5 tot 5-baan. Om half zes ’s ochtends stond ik op de set, en als ik om vijf uur ’s middags klaar was, had ik nog tijd zat om in het theater te spelen. Ik verdiende m’n geld met soap; dat gaf me de kans om ook dingen te doen die niets opbrengen. Dat deden bijna alle collega’s. Als het kan, wil ik aan het einde van mijn carrière terug naar soap. Het zou me verbazen als ze er over twintig jaar niet meer zijn."

Ontploffingen
Martha Byrne wacht niet af of het goed komt met haar favoriete genre, zij werkt eraan mee. "Soap zit in mijn DNA, ik heb nog geen aflevering gemist van The Bold and The Beautiful, ik ben groot fan van The Young And The Restless en ik heb als schrijfster gewerkt bij verschillende soaps. Om te laten zien dat ze veel goedkoper kunnen, heb ik de internetsoap Gotham the series gemaakt. Ik heb liever twee goede acteurs die met elkaar aan een keukentafel een gesprek voeren dan een ontploffing. Ontploffingen zijn duur, terwijl alles juist om het script moet draaien. Toen ik bij ATWT begon, was de set van het politiebureau een kamer met twee stoelen, een tafel en een telefoon. Je had Benjamin Henrickson (Hal), Hillary Baily Smith (Margo) en Scott Holmes (Tom) en er ontstond pure magie. Dat doe ik ook in Gotham. Sterke personages en klassieke soapverhalen, maar dan voor de helft van het geld dat ATWT kostte. Het kan dus. Ik zoek alleen iemand met passie en geld die het initiatief wil nemen om dit op tv te doen." Zien wat Martha op internet doet? Ga naar www.gothamtheseries.com .

Open sollicitatie
De 77-jarige diva Hubbard, die dankzij de liefde de helft van de tijd in Nederland woont, weet nog niet hoe haar post-soapleven eruit zal zien. Ze weet vooral wat ze niet wil. "Ik ga geen wormen eten in een realityshow. Waar ze me wel altijd voor kunnen vragen, is lesgeven aan toekomstige soapacteurs. Ja, dit is een open sollicitatie. Les 1 is: altijd een potlood meenemen om het script aan te passen. Dat deed ik zelf ook altijd. Daar waren de bazen niet altijd blij mee bij ATWT, maar uiteindelijk bleek het script met mijn aanpassingen toch altijd beter dan het origineel."

De overlevers
The Young And The Restless is veruit de populairste soap in de Verenigde Staten; op eerbiedige afstand volgt The Bold And The Beautiful. De kijkcijfers van beide series dalen wel, maar bij The Bold zijn de contracten eind vorig jaar nog voor twee jaar verlengd. Dat betekent dat Ridge (Ronn Moss) en Brooke (Katherine Kelly Lang) in elk geval hun 25-jarig jubileum bij de soap zullen halen. In Nederland werden Ridge, Brooke, Stephanie besloot te stoppen met de soap, pikte RTL de serie weer op, tot grote opluchting van een kleine maar hondstrouwe achterban.

Meer over