GTST: aan tafel bij Jette van der Meij & Gigi Ravelli

2 oktober 2010 17:18 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Op 1 oktober vierde GTST haar 20-jarige verjaardag. Op het moment dat de soap twee decennia bestaat, ging Televizier aan tafel met Jette van der Meij (56) en Gigi Ravelli (28). De een siert de soap al twintig jaar, de ander pas vier seizoenen. Twee collega's in gesprek over passie, onbegrip, kansen en kijkcijfers.

Dit artikel verscheen al eerder in Televizier 39. Op dit moment is Televizier 40 actueel. Televizier 41 ligt vanaf 5 oktober 2010 in de winkels en bij abonnees op de mat. Meer informatie.

De beginjaren

Jette: "Ik heb even de gedachte gehad om te stoppen met GTST, toen we vlak voor de zomer, van Aalsmeer naar de nieuwe studio’s in Amsterdam verhuisden. Twintig jaar geleden ben ik in Aalsmeer begonnen, waar ik alles heb zien worden opgebouwd. In de beginjaren liepen we ’s ochtends door de blubber op laarzen naar de ingang, want een parkeergarage was er nog niet. Ik heb de start en het einde daar meegemaakt. Ik ben blij dat ik ben doorgegaan. Het huidige pand geeft nieuwe energie."

Gigi: "Zo voel ik dat ook, een frisse kracht. Je merkt dat iedereen er weer als nieuw in staat. Raar idee eigenlijk, dat ik 8 was, toen jij aan het eerste seizoen van Goede tijden, slechte tijden begon.”

Jette: "Gek he`? Onze oud-collega Liza Sips was zelfs een baby, toen ik mijn eerste sce`nes speelde. Ik was helemaal ontroerd, toen we ons dat een keer realiseerden.”

Gigi: "Ik volgde de serie al een tijdje niet meer, toen ik in 2007 bij de cast kwam. Vroeger wel, dus Laura kende ik goed. Het was niet gek om je destijds in het echt te ontmoeten. Ik zie jullie los van elkaar. Jij bent ook zo anders.”

GTST_Jubileum

Eerste ontmoeting

Gigi: "Onze eerste kennismaking zal ik niet snel vergeten. Jij was er echt voor me. Op mijn eerste dag vroeg jehoehetmetmegingenzeije dat ik altijd bij je terecht kon. Toen je later een sce`ne van me had gezien, informeerde je hoe het was gegaan en of ik misschien nog tegen moeilijkheden aanliep.”

Jette: "Omdat ik al zo lang meeloop, is het mijn plicht er te zijn voor collega’s. De serie gaat me na aan het hart. Om goed te kunnen spelen, is het voor een acteur het allerbelangrijkste dat-ie zich veilig en op z’n gemak voelt. Vooral omdat het allemaal zo snel moet. Ik zie het als mijn persoonlijke verantwoordelijkheid eraan mee te helpen die veiligheid voor nieuwkomers te cree¨ren. Mijn deur staat altijd open.”

Gigi: "Dat is echt zo! Ik heb er ook weleens gebruik van gemaakt. Die keer dat ik een gekke auditie moest doen en niet wist wat ik ermee aan moest. Toen hebben we samen bij jou in de kleedkamer geoefend. Als ik advies nodig heb, beland ik vaak bij jou. Jij weet gewoon heel veel.”

Jette: "Wat ik zo leuk vind aan jou, is dat jij e´cht wil acteren. Je bent sprankelend, energiek, ambitieus en je weet wat je wilt. Ik heb ook gehoord dat je extra afspraken maakt met onze dramacoach om te oefenen.”

Gigi: "Wat grappig dat jij dat weet.”

Jette: "Ja, ik ben gei¨nteresseerd en vind het altijd leuk om te zien wie van de nieuwe mensen werkelijk gei¨nteresseerd is in acteren en wie het vooral belangrijk vindt om in een succesvolle serie te zitten. Vind ik overigens ook prima. Maar van jou weet ik dat jij het vak wil leren en daar op een goede manier mee bezig bent. Jij gaat er, net als ik, helemaal voor. En daarnaast deed je ook nog eens een studie communicatie.”

Gigi: "Daar ben ik nu voor geslaagd.”

Jette: "Dat heb je toch maar mooi voor elkaar gekregen. Waarom deed je die studie?”

Gigi: "Toen ik een paar jaar geleden ging presenteren, studeerde ik al communicatie. Bij Goede tijden had ik bijna geen tijd meer om te leren, maar het voelde als falen, als ik mijn opleiding niet zou afmaken. Daarom heb ik alles op alles gezet om dat papiertje te halen.”

Jette: "Wanneer wist je dat je wilde acteren?”

Gigi: "Vroeger al, maar ik durfde de stap nooit te zetten. Ik ben heel perfectionistisch, misschien wel iets te´.”

Jette: "Dat heb ik gemerkt. Als iets jou niet lukt, dan kun je dat echt niet hebben. Ik denk dat het voor jezelf goed zou zijn om dat op sommige momenten langzamer- hand los te laten.”

Gigi: "Je hebt gelijk, dat probeer ik ook al een beetje te doen. Goede tip.”

Groeps GTST

Kansen en kritiek

Gigi: "Ik vind het altijd jammer als GTST of de acteurs worden afgekraakt. Helaas is dat wel een beetje de Nederlandse mentaliteit.”

Jette: "Er wordt vaak gedaan alsof het allemaal niets voorstelt wat wij doen. Waar ik me ook al jaren tegen verzet, is het woord ‘soapie’. Zo´ denigrerend. Omdat het geen kunst is met een grote ‘K’, zijn wij ook geen echte acteurs. Terwijl het leuke van de serie juist is, dat er soms mensen worden aangenomen zonder vakopleiding, puur omdat ze talent en charisma hebben. Zo is het met Antonie Kamerling en Reinout Oerlemans ook gegaan. Maar het is een misvatting dat je niks in huis hoeft te hebben om in een soap te spelen. Het valt me op, dat de acteurs die werkelijk wat kunnen, nooit denigrerend spreken over mensen in een soap. Dat doen alleen degenen die met de hakken over de sloot een carrie`re weten op te bouwen en achteraf zeggen dat GTST alleen een springplank was. Er wordt ook vaak afgegeven op jou, omdat je geen acteeropleiding hebt. Die mensen weten niet dat jij nog workshops volgt, naar voorstellingen gaat en alles doet om te leren. En tja, je bent prachtig, het is kennelijk heerlijk om mooie mensen naar beneden te halen.”

Gigi: "Ik werk er hard voor om een goede actrice te worden. Goede tijden ervaar ik als een plek waar je jezelf kunt ontwikkelen. De serie opent deuren. Ik leer niet alleen acteren, maar word inmiddels ook gevraagd voor presentaties en andere leuke dingen.”

Dezelfde passie

Gigi: "Wat ik zo leuk vind, is dat wij elkaar steeds beter leren kennen. Ik weet best veel van je, omdat we vaak samen kletsen. Met jou heb ik ook intieme dingen besproken, zoals relaties. En dan vertelde je mij over jouw relatie. Ik vind het waardevol, dat je zoiets met me wilt delen. Ik kan veel van je leren.”

Jette: "We zijn ook wel een beetje een team. Jij bent heel lief. Zoals laatst, toen een paar collega’s weggingen, was jij de eerste die het afscheidscadeau wilde regelen. Uiteindelijk hebben we dat met z’n tweee¨n gedaan.”

Gigi: "Misschien lijken we wel een beetje op elkaar. Ik zou het in elk geval een compliment vinden.”

Jette: "Ik herken jouw passie en je doorzettingsvermogen. En ik vind dat je veel humor hebt. Hopelijk vind je van mij hetzelfde.”

Gigi: "Tuurlijk! Haha.”

GTST Gigi Jette groot Gigi en Jette

The sky is the limit

Jette: "Een tijdje geleden ging het verhaal dat de kijkcijfers zorgelijk waren. Helemaal niet waar: ik weet uit ervaring dat de kijkcijfers altijd op en neer gaan. Ik heb veel vertrouwen in de serie. Daarbij, alles houdt een keer op in het leven, ook Goede tijden zal niet eeuwig bestaan. Misschien stopt het ooit om heel andere redenen dan de kijkcijfers.”

Gigi: "Ik weet dat de cijfers nu goed zijn; ik bekijk ze weleens op het bord dat we hebben staan. Maar ik vind de kwaliteit van mijn personage belangrijker. Jij?”

Jette: "Ik houd me ook liever bezig met mijn rol.”

Gigi: "Of ik over 20 jaar nog steeds in Goede tijden speel... ik sluit niets uit, the sky is the limit. Ik heb maar e´e´n doel: gelukkig zijn.”

Jette: "Mooi gezegd, zo denk ik er ook over. Jouw opmerking zegt ook iets over hoe je in het leven staat. Ik denk dat het uiteindelijk om evenwicht draait. Als ik alleen bezig zou zijn geweest met mijn carrie`re, had ik de serie misschien al eerder verlaten. Maar ik kan nog zo veel kwijt in mijn rol. Ik leer nog altijd. Door mijn 20 jaar bij GTST kon ik als mens ook heel erg groeien.”

Meer over