Halve finale Songfestival: lange zit

Stevige rubberen kaplaarzen had de gemiddelde kijker dinsdagavond wel nodig tijdens de halve finale van het Eurovisie Songfestival. Een aanzienlijke sloot bagger moest doorwaad worden om af en toe een kristalhelder liedje te horen en te zien. Maar: de kandidaten die grote kanshebbers waren, zijn ook allemaal door naar de finale.

De voorspellingen die veel kenners vooraf hadden gedaan, kwamen uit: onder de tien landen die door mogen naar de finale van komende zaterdag, zatten weinig verrassingen.

Zomerhit
Turkije met de zomerhit Düm tek tek van de Vlaamse Hadise bijvoorbeeld, wordt al maanden getipt als winnaar van het Songfestival 2009. De zangeres was de absolute winnaar van de avond. Ook de finaleplek voor landen als Israël, Portugal en Malta was geen echte verrassing.

Valse zang
Dat was wel het geval bij IJsland. Het land werd niet als grote kanshebber gezien, maar de Ilse deLange-achtige Yohanna maakte grote indruk met het mooi gezongen Is it true. De andere landen die door zijn: Zweden, Finland, Bosnië, Roemenië en Armenië.

Wansmaak
Opvallend in de categorie wansmaak was Tsjechië met een zanger in een zelfgebreid Superzigeunerpak. Qua valse zang bereikte Bulgarije een absoluut dieptepunt.

Donderdag tweede halve finale
In de halve finale van komende donderdag is de concurrentie, onder meer voor De Toppers, overigens een stuk zwaarder.


Gordon, René Froger en Jeroen van der Boom nemen het dan op tegen Slovenië, Denemarken, Azerbeidzjan, Letland, Hongarije, Servië, Noorwegen, Oekraïne, Griekenland, Litouwen, Polen, Kroatië, Estland, Moldavië, Cyprus, Ierland, Slowakije en Albanië.

Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en Duitsland doen ook mee aan de finale, maar zij hoeven niet deel te nemen aan een halve finale. Zij plaatsen zich elk jaar automatisch voor de finale van het liedjesevenement omdat zij de grootste financiële bijdrage leveren aan de organisatie.

Reageren