Harm Edens gaat 'On air'

On Air is de tweede talkshow die deze zomer De wereld draait door moet doen vergeten. De presentator is Harm Edens en Televizier belde hem...

Waarom ga je met een talkshow op Schiphol zitten?

"We zochten een plek waar het leven altijd doorgaat. En Schiphol is dan de enige plek in Nederland. Dit is een stukje New York. We zitten in Lounge 2 en kijken uit op een platforms van waar vliegtuigen opstijgen. Het wordt heel dynamisch."

Jullie zitten achter de douane. Geeft dat geen problemen?

"Het is lastig om aldoor met de hele redactie en alle apparatuur door de douane te komen. Zeker na de affaire met Alberto Stegeman is de beveiliging nog scherper geworden. Onze doopceel is gelicht en we moesten alarmnummers uit ons hoofd leren.”

En het publiek?

"Vanwege de veiligheid is het onmogelijk publiek uit te nodigen. We moeten het hebben van de passagiers die daar een paar uur door moeten brengen voor hun vliegtuig vertrekt.”

Was een talkshow een lang gekoesterde wens?

"In ieder geval geen langgekoesterde nachtmerrie! Een dagelijks programma met een vaste groep kijkers waar je iets aan kan laten zien, geeft binding in de samenleving. Dat vind ik leuk. Een dagelijks programma heeft ook meer impact.”

Wat voor gasten komen er?

"Er is elke dag een belangrijke hoofdgast die de hele uitzending als sidekick blijft zitten. We hebben actuele gasten en elke dag een paar items. We filmen bij de gate als er een belangrijke vlucht aankomt, we hebben de ‘Zwarte vogels’ die commentaar leveren op de politiek en we gaan bij Schiphol achter de schermen kijken. Er gebeurt daar zoveel.”

Kun je interviewen?

"Ik heb goed geoefend en ik heb een degelijke cursus gehad. Vooral om goed te leren luisteren. Ik ook best wat ervaring maar ik heb niet de pretentie dat ik goed ben. Een bepaalde leeftijd, brede interesse en hersens moeten veel goedmaken. Ik ga het vol bravoure en op mijn eigen manier doen."

Reageren