Harry Mens viert 50 jaar Seth Gaaikema

In een special van het RTL 7-programma Business Class praat presentator Harry Mens op zondag 2 januari aan de hand van tv-fragmenten met een openhartige Seth Gaaikema. De zanger/cabaretier zit 50 jaar in het vak. Op 19 december ging zijn jubileumshow Het Mooiste Komt Nog in première.

Tijdens het gesprek komen onder meer In De Hoofdrol van Mies Bouwman, met daarin een fragment van zijn vader en het War Child Concert uit april 2010 voorbij. Tijdens dat concert wist Seth een grote menigte te ontroeren.

Van Vollenhoven
Ook passeert Als ’t Effen Kan uit de musical My Fair Lady de revue. Dat fragment is door Gaaikema op een wel heel succesvolle wijze hertaald.

In 1972 kruipt mr. Pieter van Vollenhoven tijdens een live-uitzending voor het eerst achter de vleugel. Niemand was op de hoogte. Nu biecht Seth op dat het afgesproken werk was tussen beide heren.

Spelen met taal
Seth Gaaikema is een man die, zoals veel kinderen van predikanten, net als hun vader iets willen zeggen en daarvoor een groot publiek zoeken. Seth is bovendien meer een man die houdt van het spelen met de Nederlandse taal. Feilloos weet hij een heel jaar nieuws, en vooral politiek, verrukkelijk samen te vatten met een liefdevolle ironie.

Net als bij Wim Kan vinden politici het een eer wanneer zij tot het mikpunt van de spot van Seth worden verheven en bevinden zij zich graag onder zijn gehoor in de zaal. De speciale kijk van Seth op de maatschappij brengt hem de laatste jaren van begrijpend beschouwend tot maatschappij kritisch en daar moest zijn publiek toch wel even aan wennen. Ondanks dit en de vaak slechte kritieken in de kranten trekt Seth al zijn hele leven lang volle zalen.

Reageren