Harry van Oranje

Wie Harry Vermeegen zegt, zegt voetbal. De programmamaker is vanaf vanavond terug met Harry van Oranje. We belden hem op in zijn woonplaats Florida.

Wat ga je doen?

"We gaan de avond voorafgaand aan de kwalificatiewedstrijden
van het Nederlands elftal voorbeschouwen met spelers. Het is niet live, we nemen alles van tevoren op. Het wordt meer op mij
toegesneden. Het is iets meer entertainment. Zo hebben we
mensen opgeroepen om hun oranjewens in te sturen en daar ga ik er een aantal van in vervulling laten gaan. En ik kan je vast melden dat we schaatser Erben Wennemars als voetbalanalist hebben. Hij gaat commentaar geven op de wedstrijden. Leuk hé? Ik laat ook dingen terugkomen uit m'n oude programma's. Dat schieten op die auto uit Het Oranjejournaal gaat zeker mee. Dat vonden de voetballers ook leuk. Die praten onderling over hoeveel ze raak hebben geschoten. Die jongens willen altijd winnen."

In 2002 zei je in het AD dat je met de nieuwe generatie
Oranjespelers weinig hebt en met de oude lichting alles al gedaan hebt. Denk je daar nog steeds zo over?


"Dat heb ik nooit gezegd! Met de nieuwe lichting heb ik misschien
nog wel méér. Voetballers zijn sowieso leuk. Het zijn altijd jongens met een drive en ambitie, dat zijn nooit zeikerds. Het maakt niet uit welke generatie. Ik merk weinig verschil, deze ploeg met Huntelaar, Van der Vaart en Mathijsen is net zo leuk als die van vroeger."

Werd je gevraagd om weer een programma te maken of
heb je zelf gebeld?


"Ik heb zelf wel een beetje moeten bellen. In mijn hele carrière ben ik nog nooit voor iets gevraagd. Zielig hè? Je moet mensen altijd weer overtuigen."

Heb je het nooit gehad met voetbal?

"Nee, want voetbal is altijd weer spannend. Voetbal is als wc-papier, het blijft oneindig doorgaan."

Waarom ben je in Amerika gaan wonen?

"Ik woonde 14 jaar op Aruba en op een gegeven moment werd dat eiland iets te klein. Dan ga je op zoek naar iets anders. Het is Amerika geworden. Ik woon hier nu vijf, zes jaar, maar misschien ga ik binnenkort wel weer verhuizen. Niets is definitief. De wereld ligt open. Wie weet ga ik terug naar Nederland, maar het kan net zo goed een buitenwijk van Reykjavik worden."

Hoe blijf je op de hoogte van het Nederlandse voetbal?

"Via BVN kan ik alle programma's van de publieke omroep ontvangen. Ik zie NOVA, Pauw & Witteman, het journaal en Studio sport. Ik blijf heel goed op de hoogte. En dan is er nog internet en mijn abonnementen op voetbalbladen."

Zou je niet weer een keer een programma willen maken dat niets met voetbal te maken heeft, zoals Happy de Peppy?

"Wil je die titel alsjeblieft niet noemen? Dat was geen piek in mijn carrière, en dan zeg ik het voorzichtig. Ik wil het niet terugzien. Dat soort programma's moet ik niet meer doen. Ik zou wel een interviewachtig magazine kunnen presenteren, waarin ik mensen opzoek uit de wereld van sport, politiek en entertainment. Maar de voetballerij is een warm bad, dat lekker om me heen zit."

Reageren