Hartige cupcakes van Rudolph van Veen - recept

De paasdagen zijn het perfecte moment om met familie, vrienden en geliefden aan te schuiven aan een grote tafel en lekker lang en gezellig te eten. Maar wat schotelt u uw gasten voor? Rudolph van Veen geeft u een recept voor hartige paascupcakes en vertelt alles over zijn kookzender 24Kitchen.

Zeg je 24Kitchen, dan zeg je Rudolph van Veen. „Klopt, ik werk niet bij 24Kitchen, ik bén het. Al mijn vrije tijd zit in de zender. We maakten al kookprogramma’s voor andere zenders, en dat konden we blijven doen. Maar uiteindelijk kozen we ervoor een eigen zender te starten. Alleen dan kunnen we eerlijk over eten zijn.

Met 24Kitchen willen we eten terugbrengen naar je aanrecht. In restaurants doen ze alsof koken ingewikkeld is, maar eten en koken moet je niet mystificeren. Ik wil een verlengstuk zijn van jouw keuken en heb ook geen geheim recept. Iedereen kookt toch anders en dat maakt het ook zo leuk. En ik denk nooit: ik kan het beter dan een ander. Als dat zo zou zijn, is mijn recept niet goed genoeg voor 24Kitchen. Het gaat er niet om hoe goed ík ben, het gaat erom dat de kijker het recept kan na­maken, dat hij geïnspireerd raakt.” 

Trots op collega’s
Rudolph is natuurlijk niet de enige chef die kook­lessen geeft bij de themazender. In deze ­special stellen vier koks van het programma Makkelijke maaltijd zich aan u voor: Roberta ­Pagnier, Evert te Pas, Prins van den Bergh en Mounir Toub. En last but not least: meesterchef Angélique Schmeinck, die in The taste of cooking tekst en uitleg geeft aan de meer geoefende amateurkok.

„Ik ben echt apetrots op mijn collega’s”, zegt Rudolph aan. „Ik snap dat de aandacht vaak naar mij uitgaat, omdat mensen mij kennen, maar ik ben zo blij met de passie en het enthousiasme van de andere chefs. Vooral de jongeren doen het fantastisch bij Makkelijke maaltijd. Zij zijn de belofte voor de toekomst en ik vind het een voorrecht om ze te zien groeien als kok.”

Hoewel de zender pas een half jaar officieel ‘in de lucht’ is, kan vrijwel heel Nederland hem ontvangen op kanaal 24. „En overal waar ik kom, krijg ik complimentjes”, zegt Rudolph wat beschaamd. „Ik hoor dingen als: ‘Sinds mijn man naar jullie zender kijkt, herken ik hem niet terug. Hij kookte eerst nooit en zet nu de mooiste gerechten op tafel!’ Ik krijg zo veel reacties, ik zou er bijna van naast mijn schoenen gaan lopen. Gelukkig zijn koks vrij nuchter, want wij hebben nooit een definitief moment. Dat ik gisteren heerlijke soep heb gemaakt, maakt niet meer uit: dat moet hij vandaag weer zijn. Maar die reacties geven wel veel voldoening, hoor.”

The Taste of Life Travel
Dit weekend staat 24Kitchen uiteraard in het teken van Pasen. In The Taste Of Life Travel worden enkele recepten uit deze special bereid en in Rudolph’s Bakery ziet u hoe de meesterpatissier en -chef hartige cupcakes maakt (zie recept hiernaast). „De meeste mensen hebben vrij met Pasen, en dat is een goed moment om een lekkere brunch met familie en vrienden te plannen. Uiteraard kook ik op Tweede Paasdag voor mijn familie - paaszondag werk ik bij Life 4 You op RTL 4. Dat is een vanzelfsprekende graagte. Het zou pas gek zijn als ik wel voor heel Nederland zou koken en niet voor mijn familie. Dan is koken een beroep en geen passie. Maar het is echt omgekeerd.”

Recept voor hartige paascupcakes 

Ingrediënten voor 12 personen

50 gram pistachenootjes
300 gram bloem
9 gram bakpoeder
0,5 theelepel zout
0,5 theelepel peper
2 grote eieren
300 ml karnemelk
80 ml zonnebloemolie
150 gram ham in blokjes

Bechamelcrème:
15 gram boter
15 gram bloem
250 ml melk
zout
versgemalen peper
250 gram boter

Garneren:
12 groene asperges
12 gele kerstomaatjes
tuinkers
paprikapoeder om te bestrooien

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Hak de pistachenootjes. Meng de bloem met bakpoeder in een kom en roer het zout en de peper erdoor. Mix in een andere kom de eieren, karnemelk en zonnebloemolie. Roer de mengsels door elkaar en mix ze in de keukenmachine op lage stand tot een glad beslag. Mix dit vervolgens nog 10 seconden op hoge stand en meng de ham en pistachenootjes erdoor. Zet de cupcakevormpjes in de cupcake­tray en vul ze voor driekwart met het beslag. Bak de cupcakes in ongeveer 25 minuten gaar.

Bechamelcrème
Smelt 15 gram boter in een pan en spatel de bloem ­erdoor. Gaar deze ‘roux’ op laag vuur en zorg ervoor dat deze niet kleurt. Voeg de melk toe en roer met een garde goed door. Breng de saus aan de kook en laat al roerende circa 5 minuten koken tot de saus gebonden en gaar is. Breng de bechamelsaus op smaak met zout en peper en laat de bechamelsaus afkoelen. Klop de overige boter luchtig, voeg de bechamelsaus 

toe en klop op de laagste stand tot een gladde crème. Breng op smaak met
zout en peper.

Garneren
Breng een pan met water en zout aan de kook. Snijd 2 cm van de ­onderkant van de asperges af en blancheer de asperges 1 minuut. Laat ze afkoelen in ijswater. Spuit een dubbele ring bechamelcrème op de cupcakes. Snijd de kers­tomaatjes doormidden. Garneer de cupcakes met de tomaatjes, asperge en wat paprikapoeder.

Dit recept staat ook in Televizier 14 / 2012

Lees ook het Paasrecept van 24Kitchen-kok Mounir Toub: heerlijke Libanese tabouleh

Reageren