HBO komt naar Nederland

Liefhebbers van goede tv-series kunnen het logo van HBO wel dromen. Het Amerikaanse betaalkanaal gaf jaren geleden een enorme impuls aan het genre met klassiekers als The Sopranos, The Wire en Sex and the City.

In grote delen van de wereld is HBO al gewoon te ontvangen, vanaf 9 februari 2012 gaat het dan eindelijk ook in Nederland gebeuren. In eerste instantie is een abonnement alleen voor Ziggo-klanten af te sluiten, maar daar zal het zeker niet bij blijven. Het kanaal gaat bijna 15 euro per maand kosten.

Wat is het?
Voor dat geld krijgt de kijker ook wel kwaliteit. De nieuwste afleveringen van HBO-series, vaak al één dag nadat ze in Amerika zijn uitgezonden én voorzien van Nederlandse ondertiteling. De series (en films) worden uitgezonden op 3 reguliere zenders, in standaard én HD-kwaliteit. Extra leuk is dat alles ook on-demand te zien zien (dus op het moment dat de kijker wil) en on-the-go (te bekijken op portable apparaten als de iPhone en iPad, maar dan wel streaming). En dat allemaal zonder reclame. Voor HBO-series hoeven liefhebbers van tv-series dus echt niet meer naar The Pirate Bay of andere omstreden downloadsites.

Wat is er te zien?
HBO is groot geworden met klassiekers als The Sopranos, The Wire en Sex and the City, maar natuurlijk staan ze er niet stil. De komende tijd kunnen abonnees Game of Thrones (ook met Carice van Houten) verwachten, seizoen 2 van Boardwalk Empire en de miniserie Mildred Pierce (waarvoor ster Kate Winslet net een Golden Globe in ontvangst mocht nemen). Deze series worden nog aangevuld met films ook, waaronder klinkende namen als Harry Potter, The Social Network en Eat Pray Love.

Concurrentie
Film1 krijgt er dus een geduchte concurrent bij. Niet alleen zijn de series bij HBO beter, maar er zal ook een aantal topfilms te zien zijn. Hiermee wordt het aanbod in Nederland flink uitgebreid en tegelijkertijd versnipperd. Dat is misschien wel jammer, maar in thuisland Amerika is dat natuurlijk ook het geval. Daar krijgt het zeer succesvolle HBO de laatste jaren op het gebied van tv-series concurrentie van bijvoorbeeld Showtime (Californication, Dexter, Homeland) en AMC (Breaking Bad, The Walking Dead, The Killing).

Hollandse nieuwe
Er zijn op dit moment nog geen plannen om Nederlandse series te bedenken en op te nemen.

Reageren