Hella Haasse (93) overleden

In haar woonplaats Amsterdam is schrijfster Hella Haasse donderdag 29 september overleden. Dat maakte haar uitgever Querido een dag later bekend.

Hella S.Haasse kwam op 12 februari 1918 ter wereld als Hélène Serafia Haasse in het Indonesische Batavia.

De tijd die Haasse doorbracht in het voormalig Nederlands Indie was bepalend voor haar werk als schrijfster. Haar twee beroemdste boeken, De Heren Van De Thee en Oeroeg speelden beiden in de oude koloniale tijd.

Oeroeg 
Oeroeg, haar debuutroman in 1948 over de vriendschap tussen een Nederlandse soldaat en de inlander Oeroeg, bleek een bestseller. In 1993 werd het boek verfilmd en in 2009 werd Oeroeg uitgekozen voor de campagne Nederland Leest.

Hou je aan je woord
Vanaf 1961 trad Haasse regelmatig op in het AVRO-taalspelletje Hou je aan je woord, waarin ze naast andere bekende schrijvers als Harry Mulisch en Godfried Bomans haar taalkundige talenten ten toon spreide. De kandidaten moesten ter plaatse een limerick bedenken en voordragen, gebaseerd op vijf willekeurige woorden.  

Digitaal museum
Haasse baarde in 2008 opzien toen ze ter ere van haar 90e verjaardag een geheel virtueel Hella Haasse schrijversmuseum opende. Op deze site zijn foto's, manuscripten en andere persoonlijke zaken uit haar archief terug te vinden.

Haasse was een zelfbenoemde digibeet en noemde het internet ooit "één groot hol vat zonder wezenlijke informatie" dat bijdroeg aan de ontlezing. Daar kwam ze later op terug, omdat ze ervan overtuigd raakte dat de ontlezing een tijdelijk iets is.

"Mensen zullen weer ontdekken hoe belangrijk en onmisbaar het is om te lezen. Wat altijd overblijft, is het werk zelf."  

Herdenking
De NTR en de VPRO staan dit weekeinde uitgebreid stil bij het overlijden van Haasse. Zondagochtend presenteert Wim Brands vanaf 11.20 uur op Nederland 1 een live programma over de schrijfster. Vanavond (vrijdag) praat Brands op Radio 1 om 19.00 met schrijvers over het werk van Haasse, onder meer Daan Heerma van Voss, die het laatste interview met haar hield. 

De NTR zendt morgenavond op Nederland 2 vanaf 23.10 uur Oeroeg uit.
 

Reageren