Herinneringsminuut: zenders zwart

Vuurwerk, champagne, oliebollen: de jaarwisseling is voor veel mensen iets om naar uit te kijken. Toch is niet iedereen tijdens die dagen in een feeststemming. De laatste dagen van het jaar zijn voor mensen die een dierbare hebben verloren vaak extra moeilijk. Daarom is de 'Herinneringsminuut' in het leven geroepen.

Tijdens deze 'herdenking' op de één na laatste dag van het jaar zullen Nederland 1, RTL 4, SBS 6 en alle regiozenders één minuut op zwart gaan.

Tijdens deze 60 seconden kunnen nabestaanden stilstaan bij hun overleden dierbaren.

Rouwverwerking
De 'Herinneringsminuut' is een initiatief van uitvaartorganisatie Yarden, in samenwerking met producent Endemol en bureau Lenz.

Volgens Riet Fiddelears-Jaspers van de stichting Rouwbegeleiding is rouwverwerking erg belangrijk voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Zij zegt in Adformatie:

"Terwijl het verdriet vaak nog overheerst, eist de maatschappij dat nabestaanden al snel weer overgaan tot de orde van de dag, terwijl zij hun leven grotendeels opnieuw vorm moeten geven. Dat brengt veel conflicterende emoties met zich mee. Het is heel belangrijk de tijd te nemen daarvoor."

Bekende Nederlander
Het is de eerste keer dat er in Nederland een dergelijke herdenking wordt gehouden. Een bekende Nederlander, die het afgelopen jaar zelf werd geconfronteerd met een persoonlijk verlies, zal de allereerste 'Herinneringsminuut' inleiden.

Reageren