Ex-Amerika-correspondent van de NOS Charles Groenhuijsen (57) kwam op het idee voor BreinGeheim door zijn eigen fascinatie en de boeken die zijn vrouw leest. Hij praat over het mysterie van onze hersenen.
De leukste kijktips
Steenrijk, straatarm
Mission: Impossible - Fallout
Wat krijgen we te zien?
"Aan de hand van fases in een leven, van jong naar oud, doorlopen we de ontwikkeling van het menselijk brein. Vorige week behandelden we de invloed van muziek tijdens de zwangerschap. En waarom kun je vóór je twaalfde accentloos een tweede taal leren? Onze hersenen zijn één groot mysterie, maar toch proberen we er iets van te ontrafelen. Ook van mijn eigen brein."
En dat lukt?
"De stukjes van de puzzel hebben we wel zo'n beetje. Maar er is geen voorbeeld en we weten dus niet waar welk stukje thuishoort. Dat is flink zoeken. Het brein blijft een onbekend terrein, al wordt de blinddoek héél even opgelicht. De hersenen bestaan uit 100 miljard cellen en hebben 100.000 km aan verbindingen. Wonderbaarlijk hoe het ontstaat en werkt."
Heb je veel geleerd?
"Ik was me er niet zo van bewust hoezeer je je hersenen kunt beïnvloeden. Sommige dingen verleer je niet; denk aan fietsen, schaatsen of gitaarspelen. Hoe vaker je het doet, hoe dieper de sporen in je hersenen. Maar negatief gedrag verleer je ook niet. En hersenen voegen zich naar de omgeving. Zo was er ooit een jongen die opgroeide in een kippenhok. Hij ging zich ook als kip gedragen. Bizar. Ik wist dat de omgeving een belangrijke invloed op het brein heeft, maar dat het zó sterk was..."
Wat doe je nog meer?
"Presentaties, spreekbeurten, dagvoorzitterschappen, columns, van alles. In zowel Nederland als de Verenigde Staten. Voor ons gezin is Amerika 'home'. Ik vlieg vrij frequent op en neer en heb het maximaal aantal strepen bij United Airlines. Misschien komt de tijd dat we terugkeren, misschien ook niet."