Het dubbelleven van Charlie

11 maart 2013 12:05 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

In de serie Charlie speelt Halina Reijn een zuster met een dubbelleven. Ze beslist over leven en dood, maar is ook verslaafd en bedriegt haar man. Vanavond is de start op Nederland 3.

Charlie Bloem werkt op de spoedopvang van een groot ziekenhuis. Ze weet van wanten en geniet veel respect bij collega’s en patiënten. Aan de ene kant beslist ze over leven en dood en is ze een getrouwde moeder met twee dochtertjes. Aan de andere kant is ze verslaafd aan medicijnen en gaat ze vreemd met de apotheker die haar die middelen levert. Haar dubbelleven leidt tot veel spanningen en emoties in de tiendelige AVRO-dramaserie, gebaseerd op de Amerikaanse ziekenhuisreeks Nurse Jackie. Halina Reijn (37) speelt de titelrol in Charlie. Katja Schuurman vertolkt haar boezemvriendin Emma, Tibo Lukács (De co-assistent) haar man Lars en Ali Ben Horsting (Dokter Deen) haar minnaar Daan. Job Gosschalk (ook verantwoordelijk voor de serie Bloedverwanten) is een van de regisseurs.

Bevrijdend

Toen Halina de rol kreeg aangeboden, had ze weinig bedenktijd nodig. "Eerst zei ik altijd nee tegen tv-series”, zegt de actrice, vooral bekend uit toneelstukken en speelfilms als Zus & Zo, Zwartboek en Isabelle. "Ik vond het eng me vast te leggen voor iets wat zo lang loopt.” Maar na lezing van het script van Charlie was ze verkocht. "Ze is geweldig: mannelijk en cynisch, doet stoute en goede dingen en lapt alle regels aan haar laars. Zo’n rol krijg ik niet vaak. Ik vind haar een modern personage. Geen prinsesje of Sex in the city-meisje, maar een cowboy die in een ziekenhuis werkt. Heel bevrijdend.”

Stage lopen

Halina ging in de leer bij echte verpleegkundigen om haar personage overtuigend te kunnen neerzetten. "Het is ongelooflijk heftig werk”, vertelt ze over haar ‘stage’. 'Als je bedenkt wat zij op een dag allemaal voor ellende en lijden te zien krijgen... Verpleeg­kundigen zijn er echt voor de patiënten. Daar heb ik een diep, diep respect voor gekregen.”

Intiem contact

In Charlie herkent Halina wel iets van zichzelf: "Ik kan net als zij bot en nuchter zijn in mijn werk. Die mannelijke kant, om het zo maar te zeggen, kon ik in deze rol goed kwijt. Ook is Charlie soms intiemer met patiënten dan met mensen die ze ‘echt’ kent. Zelf maak ik als ik een rol speel ook gemakkelijk intiem contact met anderen. Privé houd ik meer afstand, behalve dan met goede vriendinnen.”

Meer over