Het kinderziekenhuis

In Het kinderziekenhuis volgen we wekelijks kinderen die grote en kleine ingrepen moeten ondergaan. Als kijker krijg je het idee dat de camera toevallig overal bij aanwezig is, maar dat is natuurlijk niet zo, vertelt Hanneke Reniers, eindredacteur van het programma.

"Je kunt niet zomaar een ziekenhuis binnenlopen en gaan filmen. Dus we maken eerst afspraken met een ziekenhuis, in dit geval het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Daarna leggen we contact met de artsen en de afdelingen."

Werkwijze
"We vragen wat goede casussen zouden kunnen zijn en vervolgens wordt er aan de ouders gevraagd of wij kun kind mogen volgen. Als ze akkoord gaan, hebben we daarna nog uitgebreid contact en dan horen we het hele verhaal. Pas daarna gaan de regisseur, camera- en geluidsman naar het ziekenhuis en volgen we die mensen een tijdje."

Inspiratie
Wat vindt Hanneke leuk aan het werk? "Ik ben gefascineerd door de medische wetenschap. Daarnaast zijn de mensen die we spreken vaak heel krachtig, want ze streven naar genezing. We volgen nu een meisje met reuma en haar moeder. Zij komen om de week een dag lang naar het ziekenhuis, helemaal uit Zuid-Limburg! Maar ze zien het positief en dat is inspirerend."

Bewondering
Maar kinderen en ziekte is natuurlijk ook vaak verdrietig. Is het soms ook slikken? "Ja, zeker. Ik ben ook moeder, dus het raakt me ook. En soms moet je er echt moeite voor doen om het 's avonds weer van je af te zetten. Maar over het algemeen overheerst de bewondering. Zowel voor de arts, als voor de patiƫntjes."

Reageren