Het Nationaal Songfestival - wie gaat er naar Azerbeidzjan?

Het ‘Nationaal Songfestival’ wordt dit jaar grootser en spectaculairder dan ooit. Toch is er ook veel kritiek. 

Elk jaar is er wel iets aan de hand met het Nationaal Songfestival. Het ene jaar is het jurkje van presentatrice Yolanthe Sneijder-Cabau te kort, het andere jaar is de organisatie een soepzooitje en moet Vader Abraham paniekerig een winnaar kiezen, en de volgende keer is er alleen maar keuze uit slechte liedjes.

Maar dit jaar kan iedereen rustig slapen. Big brother- en The voice-bedenker John de Mol gaat het festival eigenhandig uit het slop trekken met een mooie, professionele show, met goede liedjes en eigenhandig uitgezochte artiesten. Dat laatste viel niet overal in goede aarde omdat bij de zes kandidaten vier The voice-deelnemers zitten. En dat terwijl er toch 450 liedjes van diverse artiesten waren binnengekomen bij de organisatie van het Nationaal Songfestival. Dat riekt nogal naar vriendjespolitiek. Presentator Jan Smit kan zich helemaal niet druk maken om al die ophef. „Er is altijd wat te zeiken. De mensen die hebben meegedaan aan talentenjachten, zijn juist gewend live te zingen en te presteren onder druk. En ze zijn ook nog aardig. Ik snap het probleem dus niet. In ieder geval niet vooraf.”

Buitenlanders
Het Eurovisie Songfestival wordt dit jaar gehouden in Azerbeidzjan en een masterplan van John de Mol moet ervoor zorgen dat Nederland dit jaar na zeven grandioze mislukkingen weer eens de halve finale overleeft. Daarvoor heeft hij een truc uit zijn mouw geschud: er worden bij het Nationaal Songfestival honderd buitenlandse muziekliefhebbers ingevlogen om een adviesstem uit te brengen. En dat is volgens Jan Smit van groot belang. „Ik vind dat we ons daar wel wat van aan moeten trekken. Als 80% van hen één bepaald nummer het mooist vindt, dan moeten we dat liedje misschien maar gewoon kiezen als inzending. Officieel wordt het winnende lied gedeeltelijk gekozen door een vakjury en door de mensen thuis, maar we krijgen de adviesstem van de buitenlandse gasten te horen vóórdat we zelf kiezen. We kunnen ons daardoor laten beïnvloeden.

Verrassend
De zes deelnemers zullen in een uitverkocht Studio 24 in Hilversum optreden in het decor van The winner is... „Alleen maar praktisch”, is het droge commentaar van Jan. „Dat decor stond er toch al.” De presentator, die zijn vrienden de 3JS vorig jaar jammerlijk zag falen in de halve finale van het Eurovisie Songfestival, heeft een goed gevoel over de inzending van dit jaar. Wie het ook gaat worden. „Ik vind dat er verrassende nummers tussen zitten. Een heel vrolijk nummer, een ballade, een uptempo-liedje en een vrolijke popsong. Er is voor ieder wat wils.” Maar tot zondag is alleen de presentator nog zeker van een ticket naar Azerbeidzjan, een land tussen Rusland en Iran waar iedereen zich in hoofdstad Bakoe uit de naad werkt om op tijd klaar te zijn voor de eerste halve finale op 22 mei. Er moet nog wel even flink aan getrokken worden. „Ik hoorde van mijn medecommentator Daniël Dekker dat ze nog 30 kilometer snelweg moeten aanleggen, het hotel wordt op dit moment afgebouwd en ze zijn bezig met een internetverbinding. Het is niet zo’n rijk land, maar ze doen hun best.”

Reageren