Het nieuwe talent

Iedere televisiemaker kijkt 's morgens vol spanning naar de kijkcijfers. Iedereen behalve Cornald Maas (47), vanaf deze week terug met een nieuwe reeks van het kunstprogramma Opium TV.

Gaat Opium TV op de oude voet door?

Cornald: "Nee, in het vorige seizoen koppelden we de keuze van de gasten aan de culturele agenda. Maar als er bijvoorbeeld een grote film uitkwam, zaten de acteurs ook al bij De wereld draait door en Pauw & Witteman."

"Dit seizoen laten we mensen als Theo Maassen, Karin Bloemen en Plien van Bennekom voorstellingen, tentoonstellingen of concerten bezoeken - en wij volgen ze. Daarnaast vragen we Jasper Krabbé, Maria Goos en John Buijsman om een eigenzinnige, persoonlijke keuze uit de culturele agenda te maken."

Zelf nooit kunstenaarsambities gehad?

"Nee, als kind wilde ik schrijver worden en voor de tv werken. Beide dromen zijn dus uitgekomen. Als kind schreef ik al tijdschriftjes, bijvoorbeeld voor mijn moeder. Vaak maakte ik in zo’n tijdschrift ook een couponnetje dat mijn moeder uit kon knippen."

"Daar stond op: 'Ik mag vanavond wel/niet nog stiekem uit bed komen om de tweede helft van Een van de Acht te zien'. Meestal stond er een grote cirkel om 'niet', omdat ze het anders niet eerlijk vond tegenover mijn broer."

Wanneer zijn je schrijf- en televisiecarrière samengekomen?

"Dat begon eind jaren tachtig. Ik schreef toen voor Elsevier en was bezig met een verhaal over Nederland 3. Daarvoor sprak ik onder andere met Frits Spits en die vroeg mij of ik niet wilde werken als redacteur voor televisiee. Zo ben ik gaan pendelen tussen tv en schrijven."

Hoe is het om met jouw staat van dienst te worden voorgedragen voor de Televizier Talent Award?

"Nou ja, strict genomen klopt het natuurlijk, omdat ik nu pas presenteer. Het meest amusante vind ik nog dat Frans Bauer er ook tussen staat. Ik heb ook al snel het idee laten varen om mijn vriendenkring te mobiliseren om op mij te stemmen."

"Tegen de fans van Frans Bauer kunnen we toch niet op. Edsilia Rombley zit er ook bij, dus het Songfestivalgehalte is hoog. Wat zou het geestig zijn als ik toch genomineerd word, samen met Edsilia en Frans. En dat ik dan tijdens het gala mooi opgepoetst tussen die twee in mag zitten."

Reageren