Het schone schijnekenhuis

Begin dit jaar riep cabaretier Erik van Muiswinkel sporters op om vanwege de belabberde mensenrechten in China de Olympische Spelen te boycotten. Na maanden serieus actievoeren, slaat hij aan vooravond van de Spelen toe met humor in het Schone schijnekenhuis.

Waarom het Schone Schijnekenhuis?

"Het is een parodie op het Holland Heineken Huis, de plek waar in Beijing met veel gehos Nederlandse Olympische successen worden gevierd. Het programma stelt een groot vraagteken bij het feestvieren in een land waar een half miljoen mensen in werkkampen zitten."

Hoe gaat het programma eruit zien?

"Het is vooral bedoeld om plezier te hebben, maar de ondertoon is satirisch. Er zitten wat elementen uit Kopspijkers in en er doen bekende mensen mee, zoals Paul Groot, Owen Schumacher, Sanne Wallis de Vries, Hadwych Minis, Cees Geel, Diederik van Vleuten en Jack Wouterse. Presentatoren Henk van Zon (een typetje van Erik zelf) en Lulu Anderewang (Ellen Pieters) proberen in het Schone Schijnekenhuis alles wat onaangenaam is, weg te poetsen. Het venijn zit aan het slot."

Hoe erg kan het zijn in China?

"We dragen het programma op aan de Chinese advocaat Gao Zhisheng. Aanvankelijk was deze man populair bij de Chinese regering, maar toen hij wat lastiger werd zijn ze hem gaan molesteren en sinds september vorig jaar zit hij gevangen. Zhisheng staat symbool voor het soort mensen dat wij in China zouden moeten steunen. Veel Nederlanders denken dat het een land is waar de politie wat harder slaat dan hier, maar dat is een misvatting. Er wordt echt gemoord en gemarteld."

Je oproep om de Spelen te boycotten heeft felle reacties opgeroepen. Hoe heb jij die ervaren?

"Af en toe ben ik kwaad geworden, zeker als er op de man werd gespeeld. Op een gegeven moment maakte Edwin Evers vervelende opmerkingen over het feit dat artiesten als Bløf en Racoon niet in het Holland Heineken Huis wilden spelen. Dat schoot me in het verkeerde keelgat. Vanavond kunnen we mooi een paar rekeningen vereffenen."

Ga je de Spelen volgen op televisie?

"Jazeker. Ik ben veel te benieuwd of er iemand in problemen komt omdat hij of zij een Tibetaans vlaggetje op de borst naait. En ik zal ook best juichen als Pieter van den Hoogenband wint. Maar ik vind het te ver gaan dan om dan massaal te gaan hossen. Dan creëer je het Schone Schijnekenhuis."

Reageren