Het verhaal van The Kennedy's op Nederland 2

Nederland 2 start vanavond met het uitzenden een achtdelige serie over de beroemdste familie van Amerika: The Kennedy's. En net als de Kennedy-familie zelf is ook deze serie omgeven door schandalen.

De serie The Kennedy’s ­begint op een gelukzalig moment voor de Kennedy’s. Op 8 november 1960 worden Joe’s dromen ­bewaarheid; John F. Kennedy wordt de 35ste president van Amerika. Dan gaan we terug naar 1938. Vader Joe Kennedy is dan ambassadeur in Groot-Brittannië. Zijn ambities rijken veel verder dan dat, maar het presidentschap is door zijn Iers/katholieke afkomst en nogal omstreden opmerkingen als ambassadeur (Joe was uit­gesproken antisemitisch) ­uit­gesloten. Maar gelukkig heeft hij zijn oudste zoon Joe jr. klaargestoomd voor een hoge positie in de politiek. De klap is enorm wanneer Joe omkomt als piloot in de Tweede Wereldoorlog.

John is tweede keus

In de serie legt Joe sr. een hand op de schouder van tweede zoon John. „Het is nu aan jou, jongen.” En daarmee is het lot van John beslist. In de volgende afleveringen komen de belangrijkste historische gebeurtenissen aan bod, ­zoals de Cubacrisis en Bobby’s gevecht tegen de georganiseerde misdaad. Maar ­natuurlijk ­komen ook sappiger zaken voorbij, als de band tussen de Kennedy’s en de maffia, en die tussen de Kennedy’s en sterren als Frank Sinatra en Marilyn Monroe. De serie eindigt met de moord op Robert Kennedy in 1967, die op dat moment hard op weg is om de volgende president van de ­Verenigde Staten te worden.

Katie Holmes is Jackie

Acteur Greg Kinnear speelt de rol van John F. Kennedy en hij was nogal geïntimideerd toen hij werd gevraagd voor de rol: „Ik moet toegeven dat ik het een beetje eng vond, ik heb altijd een enorme bewondering voor hem gekoesterd. Hij was een mythische figuur en een ongelooflijke president. Maar toen ik moest kiezen tussen hem níet spelen of wel, was de keuze snel gemaakt.” Aan Katie Holmes de eer een andere mytische figuur te spelen, Johns vrouw Jackie. In de serie lijkt Katie met haar pillbox hoedje en roze pakjes als twee druppels water op stijlicoon Jackie.

Natuurlijk is ook Katie verguld met haar rol. „Ik heb m’n ziel en zaligheid in deze rol gestopt omdat ik zo veel van Jackie houd. Op de set hadden we ook het gevoel dat we met iets heel bijzonders bezig waren, omdat de Kennedy’s zo ­bijzonder zijn, het waren filmsterren.” ­Jackie was zelfs nog bijzonderder dan Katie van ­tevoren dacht. „Ik wist niet dat ze drie maanden voordat John werd vermoord een miskraam had gehad. Ik kon het niet ­geloven. Jackie was zo sterk, ze hield zo veel van haar gezin en was een ­geweldige moeder.”


Wel o niet waargebeurd?

De serie The Kennedy’s zou in de Verenigde Staten uitgezonden worden door The History Channel, maar History trok haar handen er op het laatste moment vanaf en verbande de serie naar een obscure zender. De nodige geruchten over die onverwachte actie deden al snel de ronde. De hardnekkigste was dat de nog immer machtige Kennedy’s veel druk op de zender hadden uitgeoefend, omdat ze er in de serie niet al te best afkomen. Vooral Caroline ­Kennedy (dochter van John en Jackie) en Maria Shriver (ex-vrouw van Arnold Schwarzenegger en dochter van Eunice Kennedy) zouden hun volle gewicht in de schaal hebben gegooid.

Niet helemaal waarheidsgetrouw

Acteur Greg Kinnear is de eerste die toegeeft dat The Kennedy’s niet overal waarheidsgetrouw is: „Altijd wanneer Hollywood zich bemoeit met echte levens en gebeurtenissen, worden ­bepaalde vrijheden genomen. Maar volgens mij kun je alles uit de serie ook in geschiedenisboeken lezen. Het goede aan de serie is dat de personages niet van bordkarton zijn, het zijn echte, driedimensionale mensen met fouten.”

Reageren