Het voortraject van de Gouden RadioRing

Het voortraject van de Gouden RadioRing verkiezing is een vrij solistische exercitie. In het voorjaar bezoek ik Peter Houben, Televizier-hoofdredacteur en organisator van de Televizier-Ring verkiezing.

Hij zit in een kantoorpand in noord-Hilversum, pal tegenover concurrent Veronica Magazine, waarvan de wapperende vlaggen vrolijk om aandacht vragen vanuit Peter's hooggelegen kantoor. Voor Peter is het hele Ringen-circus een routinekwestie, maar wel een heel aparte. Als bladenmaker is het best raar om eens per jaar het grootste tv-evenement te organiseren.

Als radiomaker is het ook niet de meest voor de hand liggende bezigheid. Maar ik maak zelf nog programma's, dus is het minder vreemd om na te denken over hoe we een programma maken rondom de RadioRing. Maar een feestje op een locatie organiseren, bedenken wie er moeten komen, hoe die ontvangen moeten worden, waar we dat dan doen, wie zijn er nodig om daar een uitzending van te maken, wie reiken die prijzen dan uit, wat laten we op de radio horen en wat doen we daar alleen voor de aanwezigen, wie maakt de prijs en hoe ziet die eruit, dat en nog heel veel meer, het is behoorlijk wat.

En ik kan dat dus ook niet alleen. Vooral radioproducer Chantal Schouten staat mij bij en is mijn steun en toeverlaat bij alles wat ik eventueel zou vergeten of over het hoofd zou zien. Rondom de uitzending werk ik veel met het team van AVRO Schiffers.fm. Dat is ook de radioshow waarin de hele uitreiking wordt uitgezonden.

Met samensteller Ton van Draanen, redacteuren Sherill Samson en Wibo Dijksma en uiteraard Hans Schiffers als presentator van het event, bespreek ik hoe we de dag van de uitreiking gaan laten klinken en verdelen we wat van de openstaande klussen.

En dan komt de dag zelf. Na een slechte nacht slaap, ren ik me die dag helemaal suf en constateer ik dat ik toch weer te veel hooi op mijn eigen vork heb geladen. Waarom sta ik de genomineerden en uitreikers te ontvangen en tegelijkertijd de regie van de uitzending te doen, een doorloop van de show te repeteren, teksten voor de voice-over te schrijver, alle audiofragmenten zelf op het podium in te starten én moet ik tegelijkertijd met de notaris de uitslag van de tweede ronde via sms en 0909-nummers doornemen en met de KPN controleren?

Dat moet iets te maken hebben met het radiovirus. Radio is uiteraard het mooiste medium wat er is. Je kunt het in je eentje maken en er kunnen miljoenen naar luisteren zonder dat er gekke dingen voor nodig zijn. Je kunt het persoonlijk en dichtbij houden en daardoor heel dicht onder de huid van je toehoorder kruipen. Het is spontaan, in tegenstelling tot tv. En zo zijn er nog honderden argumenten te bedenken waarom ik, vele collega's en heel veel luisteraars het zo'n boeiend medium vinden.

En radio is onverminderd populair. Er blijven nog steeds miljoenen luisteraars dagelijks ruim drie uur dat toestel aanhouden. Ook internetten trekt niets weg bij dat luisteren, het wordt vaak tegelijk gedaan. En in de auto is er NO COMPETITION, daar luister je juist naar de radio! Dat medium verdient een volwassen prijs en ik wil dat medium zo’n podium geven. En daarom loop ik me dus jaarlijks suf om dat voor elkaar te boksen. And that feels good!

Volgende keer mee over wat ik zelf leuk vind op de radio en over hoe de stemming tot nu toe verloopt!

Reageren