Het was stil op straat

De finale van het WK Voetbal, afgelopen zondag, brak in Nederland nèt geen kijkcijferrecord, maar was wereldwijd wel een van de best bekeken sportprogramma's.

De live uitzending trok in Nederland in totaal 12.215.000 kijkers. Dat was net geen record, want dat blijft staan voor de halve finale Uruguay-Nederland, die op dinsdag 6 juli 12.270.000 kijkers trok.

Van de 12,2 miljoen fans zaten er zondag 10,1 miljoen kijkers thuis. Nog eens 2,1 miljoen voetbalfans volgden de uitzending buitenshuis.

Zuid
Ook België keek gespannen mee. Ruim 1,6 miljoen Vlamingen hebben de WK-finale gevolgd op tv: meer dan tweederde van het totaal (om precies te zijn 1.620.572 Vlamingen). Daarnaast keken ook in Wallonië nog eens bijna één miljoen Franstalige Belgen, waardoor er in totaal 2,6 miljoen zuiderburen met ons meekeken.

Oost
Ook de Duitsers zaten met z'n allen voor de buis. Gemiddeld keken 25,11 miljoen Duitsers naar de finale, wat neerkomt op 71,4 procent van het totale aantal kijkers. Op het hoogtepunt zaten echter meer dan 27 miljoen Duitsers naar de wedstrijd te kijken; goed voor 79 procent marktaandeel.

West
In Engeland werd de wedstrijd zowel bij de BBC als het commerciële ITV uitgezonden. Op BBC 1 trok de finale meer dan 15 miljoen kijkers, bij ITV nog eens 3,3 miljoen. Op het hoogtepunt schakelden meer dan 20 miljoen Britten in totaal in.

Zuidelijker
In Spanje was het vanzelfsprekend stil op straat. Bijna de helft van alle Spanjaarden zou gekeken hebben: zo'n 20 miljoen mensen, wat neerkomt op een marktaandeel van zo'n 85 procent van het totaal aantal kijkers.

Opvallend is dat daar tegen het einde van de wedstrijd juist minder mensen keken: pakweg 17 miljoen, omdat veel mensen voor het einde van de wedstrijd de straten op trokken om zich voor te bereiden op het feest, dat na het eindsignaal losbarstte.

Overzees
Ondanks dat voetbal in de VS geen populaire sport is, is wel duidelijk dat het aantal fans van het balletje trappen groeit. In totaal waren 24,3 miljoen Amerikanen getuige van de finale: dat is meer dan 40 procent meer dan het WK in 2006. De eindstrijd van 2010 werd uitgezonden op zowel ABC (Engelstalig) en het Spaanstalige Univision.

Maar dat voetbal in de VS een kleine sport is, blijkt wel uit de kijkcijfers van bijvoorbeeld de Super Bowl, de finale van American football-competitie. Daar keken in februari 2010 liefst 106,5 miljoen Amerikanen naar. Desalniettemin was dit WK Voetbal een van de best bekeken voetbaluitzendingen ooit.

700 miljoen?
Voorafgaand aan de finale werd gezegd dat de wedstrijd wel eens een slordige 700 miljoen kijkers wereldwijd zou kunnen gaan trekken. Of dat aantal ook gehaald is, is nog niet duidelijk: niet alle kijkcijfers zijn al rond.

Reageren