Het zesde zintuig, plaats delict: spannend en fascinerend

Dat er meer is tussen hemel en aarde kunnen we na vier seizoenen Het zesde zintuig nauwelijks meer ontkennen. Ook in dit vijfde seizoen buigen de paragnosten zich over onopgeloste moordzaken en weten ze informatie te verstrekken die de nabestaanden en de politie versteld doen staan.

Televizier belde met regisseur en eindredacteur Angela Poort.

Is er al eens een zaak echt opgelost met behulp van de paragnosten?

"Een paragnost kan geen zaak oplossen, want de politie zal altijd nieuwe bewijslast moeten verzamelen om iemand te kunnen veroordelen. Maar een paragnost kan wél nieuwe informatie doorgeven, zoals een compositietekening van de verdachte. Dan kan de politie daar weer mee aan de slag."

"Vaak komen er na de uitzending veel nieuwe tips binnen bij de politie, waarmee we nauw samenwerken. Vorig seizoen behandelden we de zaak Gert Nijkamp. De dag daarop heeft de hoofdverdachte een volledige bekentenis afgelegd. Een belangrijke doorbraak."

De politie lijkt in deze reeks een grotere rol te spelen. Klopt dat?

"Ja, we merken dat kijkers de behoefte hebben om te weten hoe het ervoor staat met zaken uit vorige seizoenen. Daarom laten we zien hoeveel tips er zijn binnengekomen en wat de politie daarmee doet. Onze samenwerking met de politie is heel serieus. Ik merk ook dat hoe langer we het programma maken, hoe sterker die relatie wordt."

Wat is de kracht van het programma?

"Dat het met heel veel zorg wordt gemaakt. We hebben kwaliteit heel hoog in het vaandel staan. We besteden veel tijd aan de montage, het zit heel gelaagd in elkaar. We blijven heel zuiver. De paragnosten krijgen van tevoren echt helemaal niets te horen, daar zijn we heel strikt in."

"Verder is het natuurlijk heel erg spannend. Je weet nooit wat eruit gaat komen. Heel fascinerend. De lat ligt voor ons heel hoog, juist omdat het om ernstige zaken gaat. Ik heb een bepaalde stijl van regisseren, die ik elk seizoen iets probeer te veranderen. Dit seizoen leg ik meer dan voorheen de nadruk op het verhaal, zodat het nog spannender wordt, maar wel heel integer."

Is het een gemis dat Beau weg is?

"Dat is erg jammer. Beau is een ontzettend leuke man die naar de nabestaanden toe heel warm was. Je raakt ook wel bevriend als je een aantal jaar met elkaar samenwerkt."

"Maar Robert doet het fantastisch, we hadden ons geen betere opvolger kunnen wensen. Hij heeft een iets serieuzere uitstraling dan Beau. Dat past ook bij het programma, omdat we steeds serieuzer worden."

Gelooft je zelf dat er meer is tussen hemel en aarde?

"Ik bekijk de dingen heel journalistiek, maar ik ben al zo vaak totaal verbaasd door deze mensen om te ontkennen dat er meer is. Dus ja, ik geloof erin."

Reageren