Het zit Sieneke niet mee

Vanavond zendt de TROS de eerste halve finale uit van het Eurovisie Songfestival. Aanstaande donderdag is het de beurt aan onze Sieneke, maar het gaat haar niet voor de wind. De 18-jarige moet het niet alleen zonder orgels stellen, maar ook Pierre Kartner kan niet aanwezig zijn. Bovendien kampt ze nog steeds met een keelontsteking.

"Ik zal Pierre missen", liet Sieneke maandag weten. De 75-jarige geestelijk vader van het songfestivallied Ik Ben Verliefd (Sha-la-lie) zou eigenlijk dinsdag naar Oslo vertrekken om Sieneke te steunen, maar Pierre's lichaam werkt niet mee. De componist kampt met rugklachten en ziet op advies van zijn arts af van de reis.

Teleurstelling
"Ik betreur dit ten zeerste. Ik had het nummer voor de buitenlandse pers willen aanprijzen. Maar ik kan echt niet", aldus Pierre. "Ik wil haar alle succes wensen tijdens de halve finale en ik ga er helemaal van uit dat ze zaterdag in de finale staat." Pierre heeft wel vaker last van zijn rug. Woensdag wordt hij in het ziekenhuis nader onderzocht.

"De internationale pers keek uit naar zijn komst. We hadden nog een paar leuke persmomenten in de planning staan. Ik ga hem zeker even bellen om hem beterschap te wensen", aldus een teleurgestelde Sieneke.

Stemproblemen
Sieneke zelf heeft nog steeds last van haar keelontsteking. Tijdens de voorbereidingen op het Songfestival zijn haar stembanden overbelast. Rust, oefeningen en zware antibiotica moeten haar stem redden, maar het ziet er niet al te best uit.

"Vooral als ik moe ben, speelt het op en komt het naar boven", vertelt Sieneke aan De Telegraaf. "Bij het slikken lijkt het dan wel of ik een scheermesje in mijn keel heb zitten. Nog steeds doe ik elke dag oefeningen die een logopedist me heeft aangeraden. Mijn stembanden zijn ruw geworden. Als het niet nodig is, praat ik niet. Zo blijf ik prima bij stem. Het is jammer om te merken dat er aan getwijfeld wordt dat de keelontsteking een verzinsel zou zijn of dat het al helemaal over zou zijn."

Nog eens 10 jaar
Ongeacht het resultaat deze week zal de TROS nog zeker tien jaar verslag doen van het Eurovisie Songfestival. Dat verklaarde TROS-directeur Peter Kuipers bij Novum.

Eerder werd het evenement uitgezonden door de NOS. De overname bevalt de TROS goed. "We hebben precies 25 seconden nagedacht toen de NOS ons vroeg of we het Songfestival wilden overnemen. Wij wilden het graag, omdat het Songfestival past bij de TROS. Wij komen op voor de Nederlandse muziekcultuur", aldus Kuipers.

Reageren