Hoe heurt het volgens Jort Kelder?

Het nieuwe programma van Jort Kelder Hoe heurt het eigenlijk? gaat over beleefdheidsvormen en meer. "Als je het aan oud geld vraagt, is etiquette een beetje burgerlijk. Nieuwe rijken vieren vooral dat ze rijk zijn."

Hoe heurt het eigenlijk? gaat over de strijd tussen oud en nieuw geld en het grote misverstand tussen die twee. "Als je het aan oud geld vraagt, is etiquette een beetje burgerlijk", vertelt de presentator in Televizier.

"Zij krijgen van huis uit mee of je koelkast zegt of ijskast, waarom je wel een zeiljacht koopt en geen motorboot en wat de omgangsvormen zijn. Als je dat uit een boekje moet leren, is het treurig gesteld met je."

Magnums champagne
Nieuwe rijken lappen de etiquette veelal aan hun laars. "Zij vieren vooral dat ze rijk zijn. In extreme gevallen spuiten ze op feestjes in St.-Tropez magnums champagne in het zwembad leeg. Aan de andere kant: ze hebben het geld wel zelf verdiend." De adel is volgens Jort een uitstervende soort. "Ik portretteer families die zo oud zijn, dat ze de Oranjes als nieuwe rijken beschouwen."

Terugkeer van de handkus
Jort weet als zoon van een stuurman op de grote vaart al heel lang hoe het hoort. Van één Nederlandse gewoonte zal hij echter nooit iets begrijpen. "Het is een rare Nederlandse gewoonte om niet één keer, maar drie keer te zoenen. Vroeger was dat zeer ongepast. Ik voorspel je: we gaan de klok terugdraaien. Er is niets delicater en hoffelijker dan een zoen op de wang. Drie keer is als schreeuwen in een kroeg: veel te veel. Ik hoop op een terugkeer van de handkus."

Reageren