Hoe is het nu achter de vreemde tralies?

Twee jaar geleden bezocht Herman Wegter voor Vreemde tralies Nederlanders die in het buitenland gevangen zitten. De vijf meest opvallende personen van toen worden in deze tweede reeks opnieuw bezocht. We bellen Herman voor een update.

"We hebben vijf mensen geselecteerd uit de eerste serie van wie wij heel graag wilden weten hoe het nu met ze gaat. Dit keer ben ik zelf niet op bezoek gegaan bij de gevangenen, dat heeft de ploeg gedaan."

Eerste aflevering
"In de eerste aflevering gaan we langs bij Edward Kleine, die in Amerika dertig jaar gevangenisstraf uitzit omdat hij een jongen heeft doodgereden toen hij met drank op achter het stuur zat. Twee jaar geleden was hij nog in een soort shocktoestand, hij kon niet geloven dat hij zo lang moest zitten."

Nieuwe ontwikkelingen
"Nu zie je aan hem dat het een beetje is geland, hij is heel hard geworden. Het mooie bij hem is dat er nieuwe ontwikkelingen zijn. Een advocaat heeft zijn zaak helemaal gratis op zich genomen. Hij is overtuigd van zijn onschuld."

Rijden onder invloed
"Het enige waar Edward echt schuldig aan is, is rijden onder invloed. Daar zou hij maximaal drie jaar voor krijgen en die straf heeft hij al uitgezeten. Die jongen is gewoon vreselijk de sigaar."

Waarom is er gekozen voor een follow-up in plaats van een compleet nieuwe serie?
"Dit programma is vrij halsoverkop gemaakt omdat er ineens ruimte vrijkwam op een prachtig tijdstip. Dat we voor deze vorm hebben gekozen, heeft te maken met het feit dat we tot op de dag van vandaag reacties krijgen van mensen over die eerste reeks. Iedereen is benieuwd hoe het nu met die gevangenen gaat. Ik sta te trappelen om een nieuwe serie te maken, ik heb mijn hart verpand aan dit programma."

Nog zoveel verhalen
"Er zitten wereldwijd nog steeds honderden Nederlanders vast onder bizarre omstandigheden. Er zijn nog zo veel verhalen. Ik wil ze het liefst allemaal vertellen."


Vind jij de straffen in verhouding staan tot de misdaden die ze hebben begaan?
"Het is heftig om te zien hoe één fout het leven van iemand totaal kan veranderen. Mensen zeggen zo makkelijk dat iemand goed of slecht is. Misschien komt het omdat ik christen ben, maar ik vind dat mensen een tweede kans verdienen."

Reageren