Hoedennieuws kost 100.000 kijkers

De NOS leert van haar fouten. Het in 2008 nog ballorig aangekondigde 'hoedjesitem', dat werd uitgezonden in het kader van Prinsjesdag, wordt geschrapt. Teveel kijkers haken erbij af: het luchtige item kostte de NOS feitelijk 100.000 kijkers, die uit onvrede wegzapten.

In De Volkskrant zei kijkcijferanalist René van Dammen dat het Journaal, met vooral oudere en serieuze kijkers, niet echt veel waardering kreeg voor het item. Nader onderzoek wees uit dat pakweg honderdduizend Nederlanders wegzapten toen het item werd aangekondigd.

Kijkcijfers
NOS adjunct-hoofdredacteur Tom Overdiek stelde het onderzoek in. Op zijn verzoek werden de kijkcijfers van het verslag van Prinsjesdag in 2007 (zonder hoedjesitem) vergeleken met de kijkcijfers van het verslag van 2008 (met hoedjesitem).

Dipje
Rond het moment dat het item werd aangekondigd, lieten de kijkcijfers van 2008 een flinke daling van zo'n honderdduizend kijkers zien, terwijl er in 2007 wat dat betreft geen vuiltje aan de lucht was. Dus is het hoedjesitem van de baan.

Serieus
Verklaring voor de dip kan zijn dat het Journaal vooral serieuze kijkers trekt, die van de NOS een bepaalde mate van objectiviteit en inhoud verwachten. Een lichtvoetig item over de hoedjes van de vrouwelijke aanwezigen tijdens Prinsjesdag hoort daar duidelijk niet bij.

Aantrekkelijk Europa
Overigens concludeerde de onderzoeker onlangs ook dat ook het onderwerp 'Europa' goed is voor flink wat wegzappers. Daar gaat de NOS echter niks aan veranderen, omdat het onderwerp, hoewel misschien niet populair, voor hen wel belangrijk is. Wel gaan ze kijken of de items van 'Europa' wat aantrekkelijker kunnen worden gepresenteerd.

Reageren