Holland Doc: Birma VJ, berichten uit een gesloten land

In 2007 gaat de Deense filmmaker Anders Østergaard naar Birma om het werk van de Democratic Voice of Birma (DVB) te filmen. Deze organisatie is in 1992 opgericht door Birmese journalisten in ballingschap om een alternatief te bieden voor de berichtgeving in Birma, die volledig in handen is van de totalitaire machthebbers.

Vanuit Noorwegen, waar DVB een NGO-status heeft, verzorgt de organisatie radio- en tv-uitzendingen die door miljoenen mensen in Birma worden beluisterd en bekeken.

Onafhankelijk nieuws
Voor de Birmese bevolking zijn de uitzendingen van de Democratic Voice of Birma vrijwel de enige bron van onafhankelijk nieuws.

In Birma maakt DVB gebruik van een netwerk van undercoverjournalisten, dat het nieuws met draagbare verborgen microfoons en camera's registreert.

Verboden
Het verboden materiaal wordt vervolgens naar Thailand gesmokkeld, gemonteerd en naar Noorwegen gezonden, vanwaar het via de satelliet de luisteraars en kijkers in Birma bereikt.

Tijdens het maken van zijn documentaire over DVB, belandt Østergaard in Thailand middenin de berichtgeving over de opstand van Birmese monniken tegen het militaire regime.

Undercoverjournalisten
De beelden van de Democratic Voice of Birma gaan ineens de hele wereld over. Ze worden overgenomen door CNN, ZDF, NOS en andere gerenommeerde nieuwszenders.

Deze documentaire is vrijwel geheel opgebouwd uit materiaal dat tijdens deze opstand in het geheim is gefilmd door de undercoverjournalisten van DVB, vaak met gevaar voor eigen leven.

Reageren