Hollandse krijgers

In de BBC-serie Last man standing werden een aantal goed getrainde mannen naar stammen over de hele wereld gestuurd om zich sportief te meten met de lokale krijgers. Er vloeide behoorlijk wat bloed en er braken de nodige botten. In de Nederlandse versie gaat het er iets gemoedelijker aan toe, maar de amusementswaarde blijft erg groot.

De vijf mannen die hun eigen én de Nederlandse eer hoog moeten houden in Hollandse krijgers zijn: triatleet Diederik (23), Pro-wrestler Emil (23), rugbyer Derk (24), Thaibokser Halim (19) en korfballer(!) Arjan (31). Zij vertrekken naar Afrika, om daar twee maanden lang hun krachten te meten bij verschillende stammen.

Afzien
In de eerste aflevering komen ze terecht bij de Haram, waar de belangrijkste sport het rennen over stieren blijkt te zijn. Maar de mannen krijgen meer te verduren: ze moeten lepeltje lepeltje liggen met mannelijke stamleden, zien zwaar mishandelde vrouwen en krijgen moeilijk verteerbare meelballen te eten.

Vies eten
Diederik: ''De sporten die we moesten doen vielen mee, maar dat eten was afzien. Overal die meelballen. Ze waren niet lekker en we kregen maar een beetje. Ik heb nu geleerd wat honger met je doet. Je kan helemaal niks meer, alleen maar liggen. Daar word je niet blij van.''

Respect
Voor kijkers die zich niet zozeer zorgen maken over de invloed van de westerse cameraploegen op de stamleden, heeft de regisseur van Hollandse krijgers geruststellende woorden: ''De stamleden hadden al dikke pret bij de voorbespreking en gedurende de opnamen lagen ze de hele tijd vlak. Het is echt niet zo dat ze elke week een cameraploeg op bezoek hebben. Verder worden ze netjes met rust gelaten.''

Het programma
Na vanavond moeten de mannen o.a. nog kanoën, hardlopen, kameelracen, rugbyen, hockeyen, worstelen en stokvechten. Vooral dat laatste belooft heftig te worden.

Reageren