'Horatio is de misdaad beu'

Na negen seizoenen CSI: Miami is David Caruso (55) een tv-instituut geworden als oneliners spuiende rechercheur Horatio Cane. In de spannende herhaling van vanavond moet hij zien te ontsnappen in de jungle van Rio de Janeiro, om vervolgens de ontvoerde Calleigh te vinden. Televizier sprak David in Los Angeles.

In Nederland zijn we onlangs teamlid Jesse verloren. Hoe was het om met acteur Eddie Cibrain te werken?

"Eddie is een geweldige acteur. Intelligent, relaxt en cool, maar Jesse diende als vervanger voor Adam Rodriguez’ personage Delco. Toen Adam weer terugkwam, was Jesses rol eigenlijk overbodig geworden."

Je speelt al bijna tien jaar Horatio. Hoe is hij veranderd?

"Vroeger kon hij nog enige sympathie opbrengen voor daders, maar hij wordt alle misdadige gruweldaden beu. Dat zie je ook bij echte politieagenten. Dit werk maakt je harder en dat geeft mij als acteur weer nieuwe dingen om te spelen."

Is de serie de afgelopen jaren voor jouw gevoel veranderd?

"Het belangrijkste verschil is dat het in de eerste seizoenen voornamelijk draaide om de forensische opsporingstechnieken waarmee we achter de daders aangaan. Daar wordt nu minder de nadruk op gelegd; de cast krijgt meer kansen zich te ontwikkelen. Dat is ook de kracht van de serie, zo blijven we onszelf vernieuwen en blijven we populair."

Merk je iets van de populariteit van CSI in het buitenland?

"Zeker, CSI is een wereldwijd succes, en dat merk je op de gekste plaatsen. Zo waren mijn vrouw en ik afgelopen zomer op vakantie in Istanboel. We bezochten daar, voor ons gevoel heel anoniem, de Blauwe Moskee. Midden in de moskee herkende een man me en deed de beruchte Horatio 'zonnebril move'. Dat was wel komisch."

Reageren